Kósa után az offshore-botrányba keveredett Szabó Zsolt is bújócskázni kezdett

2018. március 27., kedd 18:30, frissítve: kedd 21:03

A fideszes képviselő hatvani sajtótájékoztatójának időpontját is meg akarták változtatni az utolsó pillanatban.

Az 1300 milliárd forintos örökösödési ügybe keveredett Kósa Lajos miniszterhez hasonlóan az egymilliárdos offshore-számlával kapcsolatba hozott Szabó Zsolt államtitkár is rejtőzködni próbál a választási kampányban az országos sajtó elől. Hatvan fideszes országgyűlési képviselője a program szerint ma a város egy mentőállomásán jelent volna meg egy új esetkocsi átadásán, ám inkább a távolmaradás mellett döntött. A kapcsolódó sajtóeseményre hivatalos meghívót nem küldtek ki az országos sajtónak, lapunkat is egy helyi forrás informálta a közérdeklődésre számot tartó eseményről.

Szabó Zsoltról a múlt héten írta meg a Magyar Nemzet, hogy családi vállalkozása 1,2 milliárd forintnak megfelelő dollárt halmozott fel el egy belize-i offshore bankszámlán. Az adatokat banki papírok igazolják. A könyveléssel foglalkozó, hatvani címre bejelentett vállalkozás fellelhető pénzügyi mérlege, illetve Szabó Zsolt államtitkár vagyonnyilatkozata sem ad magyarázatot a pénz eredetére. Cikkünk megjelenése óta Szabó hazugságot és lejáratókampányt emleget, perrel fenyegetőzik, de tételes cáfolattal nem állt elő, illetve a napokban már a sajtót is igyekszik lerázni.

 
Horváth Richárd, Hatvan polgármestere (b) az esetkocsi átadásán
Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet
 

A Hatvan külső kerületében lévő mentőállomáson megérkezésünkkor Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője fogadott minket, később megérkezett Horváth Richárd, a város fideszes polgármestere is – utóbbi közel sincs jó viszonyban Szabó Zsolttal. A felek hosszú időre elvonultak a mentőállomás irodájába, és közel negyedórás késés után végül Szabó Zsolt nélkül tartották meg a tájékoztatót.

Győrfi Pál jelezte, hogy később nem lesz lehetőség interjúkra. Kis vonakodást követően Horváth Richárd, Szabó párttársa végül fogadta a sajtó kérdéseit, de rendre csak annyit mondott, hogy „Szabó Zsolt tud választ adni” rájuk. A kérdések Szabó váratlan távolmaradására, illetve ismeretlen eredetű milliárdos vagyonára, valamint gyanús hatvani telekvásárlásaira irányultak.

Beszédes az is, hogy egy forrásunk szerint délelőtt megpróbálták a 13 órára meghirdetett sajtóeseményt 11 órára áttenni, ezt a mentőállomáson dolgozók is megerősítették. Ebben az esetben – pusztán a helyi média jelenlétében – Szabó megmenekülhetett volna a kritikus kérdésektől, ám értesüléseink szerint a képviselővel feszült viszonyt ápoló Horváth nem ment bele az időpont megváltoztatásába. A polgármester nem kívánt válaszolni arra a kérdésünkre, hogy volt-e vita a mai esemény időpontjáról Szabó Zsolttal.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.