Kötvénykibocsátással mérsékelné adósságát Székesfehérvár

tt

2012. április 26., csütörtök 15:30

Mintegy ötmilliárd forint értékben bocsátana ki kötvényeket Székesfehérvár önkormányzata, hogy a 2012 és 2014 között lejáró kötvényei visszafizetési terhét enyhítse – erről döntött a megyeszékhely közgyűlése csütörtökön.

Az előterjesztés szerint Székesfehérvár biztonságos működésének fenntartásához, az adósságszolgálat teljesíthetősége érdekében az elkövetkező években szükség van az adósság visszafizetésére irányuló külső forrás bevonására.

Az elfogadott határozat szerint az adósság visszafizetése kötvénykibocsátással, átstrukturálással lehetséges. Új kötvények kibocsátására kérnek ajánlatokat hat pénzintézettől, s így próbálják a 2012–2014 között lejáró kötvényeket kiváltani.

Cser-Palkovics András, a város fideszes polgármestere az MTI érdeklődésére elmondta, a korábbi ciklusokban jelentősen megnőtt a város hitelállománya, a 2010 és 2014 közötti időszakban 12 milliárd forintot kellene visszafizetniük.

„Mindez nagy gondokat okoz a városnak, ezért megpróbáljuk a régebbi kötvényeket kiváltani új, hosszabb futamidejű kötvényekkel, hogy így enyhítsünk a terheken. A hitelek nagy részét, hétmilliárd forintot belső megtakarítások révén kívánjuk megfizetni” – hangsúlyozta. Hozzátette, Székesfehérvár egyike azon kevés városoknak Magyarországon, amely az utóbbi időben jelentősen csökkentette adósságállományát és a bankok körében hitelképesnek minősül.

Égi Tamás fideszes alpolgármester a közgyűlésen kiemelte, 2010 óta csak saját erőből valósítanak meg fejlesztéseket, azokhoz hitelt nem vesznek fel.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.