Kövér elismerte, hogy elfogult a közmédia, de hát ilyen az élet

MN

2018. február 16., péntek 11:37, frissítve: csütörtök 09:49

Újabb részletet hozott nyilvánosságra az LMP-közeli Reflektor blog abból a hangfelvételből, amely állítása szerint 2017 januárjában készült, és amelyen – jellegzetes hanghordozása alapján ez okkal feltételezhető – Kövér László házelnök beszél őszintén a Fidesz politikájáról. Az előző részben arról volt szó, hogy hogy Kövér elismerte, volt „földrajzi bűvészkedés” a választási rendszer reformjánál, mert „az a jó, ha az ellenzék nem rúg labdába”, és amúgy sem csináltak mást, mint amit balliberális elődeik is tettek előttük.

A második részben a médiaviszonyokról van szó. Egy kérdező felvetette, hogy aki a balliberális húzásokat gazemberségnek gondolta, az gondolhatja-e ezeket is. Azt kérdezte: „Aki például a Napkeltét annak gondolta, az gondolhatja a mostani M1-et annak?” Kövér ettől kissé zavarba jött, hebegett kicsit, majd némi vidámságot keltve elismerte, hogy a kérdés „csavaros és csapdajellegű”. A lényegét tekintve azt mondta:

„Megbarátkoztam azzal a helyzettel, hogy úgy tűnik, az élet meg a politika, az már csak ilyen. Nem én találtam ki a játékszabályokat, ezt korábban talán már mondtam. Tehát nem én alakítottam ki a játékszabályokat.”

Kövér belenyugvása már csak azért is érdekes, mert korábban ő volt a balliberális és – részben okkal – politikailag elfogultnak tartott média egyik legnagyobb kritikusa. A Reflektor emlékeztet rá, hogy 2005-ben, épp a Magyar Nemzetnek adott interjúban egyebek mellett pont a Napkelte című, a Fidesz és a KDNP által sokat szidott, majd később bojkottált műsorról azt mondta:

Nem szabad minden mikrofon elé odaállni, nem szabad minden újságíróval szóba állni. Mert van egy szint, amely alá nem szabad süllyedni, különben az ember a saját magával szemben folyó aljas manipulációs játékok puszta eszközévé válik. Legitimál olyanokat, akiknek semmi keresnivalójuk nem lenne egy valóban demokratikus médiában, és segít megteremteni azt a félrevezető látszatot, hogy egyes orgánumok és képviselőik kiegyensúlyozottan és tárgyszerűen tájékoztatnak.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.