Kövér Lászlónak nincs igaza

MNO

2016. január 23., szombat 13:59

Egy friss közvélemény-kutatás szerint túlnyomó többségünk nem ért egyet azzal, hogy a nők legfőbb feladata a gyerekszülés lenne.

Az utóbbi időben komoly vihart kavart Kövér László fideszes házelnök kijelentése, miszerint a nők önmegvalósításának csúcsának a gyerekszülésnek kellene lennie – olvasható a Publicus Intézet honlapján. A közlemény felvezetése némiképp félrevezető, a politikus ugyanis valójában nem fogalmazott meg semmiféle elvárást, hanem inkább saját és egyes párttársai véleményét vagy kívánságát, amikor egészen pontosan ezt mondta a kormánypárt kongresszusán:

„Szeretnénk, ha lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének nekünk.”

Szavai mindenesetre tényleg komoly vihart kavartak, erről például itt, itt és itt írtunk, kiváló kollégánk pedig itt fogalmazta véleményét a kérdésben.

A Publicus Intézet által a Vasárnapi Hírek megbízásából készített reprezentatív felmérés során megkérdezettek bő fele, közel kétharmada (61 százalék) nem ért egyet Kövér László kijelentésével, és mindössze egyharmaduk (33 százalék) helyesli valamennyire a házelnöki gondolatokat. Más a helyzet azonban a Fidesz szavazóinak körében. Az ő esetükben lényegében fordítottak az értékek, 58 százalékuk egyetért, 38 százalékuk nem ért egyet. A kijelentéssel legkevésbé az MSZP-szavazók tudnak azonosulni (70 százalék elutasító), a Jobbik szimpatizánsainak körében 64 százalékos ez az arány.

Szülnénk, de miből?

Az alacsony gyermekvállalási hajlandóság okairól egyértelmű kép rajzolódik ki. Tíz válaszadóból hét (71 százalék) úgy gondolja, hogy elsődleges oka a családok anyagi helyzete, a nők hozzáállását csupán tizedünk gondolja meghatározónak. Ebben a kérdésben minden párt szavazói hasonlóan vélekednek, bár a Fidesz és a Jobbik támogatói körében a hölgyek hozzáállását 19, illetve 12 százalék érzi fontosnak, az MSZP szavazók körében pedig csupán 3 százalék ez az arány.

Munkás asszony jó asszony

A női és a férfifeladatokról szóló kérdésekre adott válaszok azt mutatják, hogy a klasszikus nemi szerepekkel kapcsolatos elvárások komolyan oldódnak. A többség (57 százalék) szerint a nők függetlenné válásának a legjobb módja a munkavállalás, és helyes (92 százalék), ha a férfi és a nő is hozzájárul a család jövedelméhez. Azzal a meglehetősen sztereotip állítással csak a kisebbség (42 százalék) ért egyet, hogy a „férfi feladata a pénzkeresés, a nőé pedig a háztartás és a család ellátása”.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Több női vezetőt, több háztartásbeli apát!

Egyértelmű, háromnegyedes többség (76 százalék) úgy gondolja, hogy hogy a férfiaknak nagyobb részt kellene vállalniuk a gyermekek ellátásából, és hasonló többség (78 százalék) gondolja azt, hogy a gyermek és édesanyja szoros kapcsolatban lehet akkor is, ha az anya dolgozik.

A megkérdezettek több mint háromnegyede azt is el tudná képzelni, hogy több női politikus legyen fontos pozícióban (77 százalék), és azt is, hogy több nagyvállalatot vezessen nő (76 százalék). Azok aránya is kétharmados (65 és 65 százalék), akik szerint jót tenne az országnak és a gazdaságnak, ha több női politikai és cégvezető lenne. E kérdésekről minden társadalmi csoport hasonlóan gondolkodik, de az elmondható, hogy a Fidesz-szavazók körében 8-15 százalékkal többen vannak azok, akik nem látnának szívesen, az MSZP-szavazók esetében pedig az átlagnál 5-10 százalékkal többen vannak azok, akik szívesen látnának női vezetőket.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.