Államfői poszt: rejtélyesen fogalmazott Kövér + Videó

Orbán hétfő este tesz javaslatot

NT, TK

2012. április 13., péntek 15:56, frissítve: péntek 17:06

Van olyan jelölt az államfői posztra, aki vállalná is a tisztséget – ez derült ki Kövér László házelnök szavaiból a Fidesz pénteki elnökségi üléséről távozóban, nevet azonban nem mondott. Azt ugyanakkor közölte, őt hivatalosan nem kérték fel a posztra.

Arra az újságírói kérdésre, van-e olyan jelölt, aki jelezte, hogy elvállalná a tisztséget, az államfői jogokat jelenleg gyakorló Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke azt válaszolta: „bizonyára, máskülönben nehéz lenne a hétfői frakcióülésen előterjesztést tenni” a leendő köztársasági elnök személyére. Megjegyezte azt is, hogy addig, „ha nem muszáj”, már nem lesz elnökségi ülés, miután most meghallgatták Orbán Viktor pártelnök–miniszterelnök tájékoztatását. Az esetleges jelöltségét firtató felvetésre úgy reagált: miután nem kérték fel hivatalosan, „ezt a kérdést értelmetlen megválaszolni”.

Hétfő este ismerteti az új államfő személyére vonatkozó javaslatát Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök a Fidesz-KDNP-frakciószövetséggel – tudatta a kormányfő szóvivője pénteken újságírókkal. Szijjártó Péter a Fidesz elnökségi ülése után hozzátette: Orbán Viktor most a jelöléshez szükséges konzultációt folytatta le az elnökségi tagokkal

Kövér László azt is elmondta, hogy az előzetes hírekkel ellentétben – a köztársasági elnöki posztra legesélyesebbnek tartott – Áder János fideszes európai parlamenti képviselő nem vett részt az elnökségi ülésen. Ezt úgy magyarázta, hogy a politikus nem tagja a testületnek, és nem is hívták meg.

Arra a kérdésre, hogy az elnökségi ülésen is kinyilvánította-e, amit már korábban kifejtett, azaz hogy Áder Jánost tartja a legalkalmasabbnak a posztra, úgy felelt: mivel véleményét ismerik az elnökségi tagok, ezért erre nem volt szükség.

A Fidesz–KDNP frakciószövetségnek Orbán Viktor pártelnök–miniszterelnök a képviselőcsoport hétfői ülésén tesz javaslatot az új államfő személyére.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője kedden – miután tárgyalt az MSZP, az LMP és a Demokratikus Koalíció képviselőivel a szocialisták által az új köztársasági elnökkel szemben megfogalmazott elvárásokról – azt mondta, pénteken tájékoztatja az ellenzéket az államfő-választási eljárásról.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.