Köves Slomó elnézést kért

MN

2018. február 5., hétfő 10:23, frissítve: hétfő 15:17

„Mint zsidó vezető kötelességem minden olyan politikussal és demokratikus politikai párttal keresni az együttműködést, akik segítik a zsidó hitélet és oktatás ügyét. Hollik Istvánnal csak egyszer-kétszer találkoztam, de a szocialista Steiner Pállal, Pásztor Tiborral vagy éppen Rogán Antallal és Puskás Andrással jól ismerjük egymást” – magyarázta vasárnap Köves Slomó a Zsidó.com oldalon.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetője a főváros V. kerületében induló Hollik István szórólapján tűnt fel. Köves Slomó a kormánypárti politikus mellett kampányolva kifejtette, hogy a zsidó kulturális és hitélet megújult a Belvárosban, és a folyamat folytatásához, valamint a zsidó közösség nyugodt életének és biztonságának megőrzéséhez szükség van segítő társakra. Hollik személyében pedig erre garanciát lát. Mindez a DK-s Vágó István Facebook-posztjából derült ki

Köves Slomó a Zsidó.comnak nyilatkozva hozzátette: lokális szintű támogatását bárki megkaphatja a „demokratikus pártok” jelöltjei közül, aki a belvárosi zsidó hitélet és közösségi élet ügyét fontosnak tartja, és cselekedetekkel is megerősíti. „Erről szólt ez a támogatás, de ha ez a kampányba való beszállásként értelmeződött, akkor lehet, hogy hiba volt, ezért elnézést” – fogalmazott Köves. Majd hozzátette: szeretne Hollik Istvánnal arról beszélgetni, hogy Horthy Miklós nem volt államférfi (Hollik szerint igen), mert „a kormányzó lelkén szárad” kétszázezer doni és hatszázezer auschwitzi áldozat vére.

Az EMIH októberben vásárolta meg a Zsigmond Király Egyetemet, ahol februárban sportlétesítmény- (például stadion-) menedzseri képzés indul. Az egyetem honlapja szerint a képzésnek három védnöke van: Simicskó István honvédelmi miniszter, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Fürjes Balázs budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.05.

A szerkesztő ajánlja

Pintér Bence

„A rendszerváltás ígérgető politikusjelöltjei tudatlanok vagy demagógok voltak”

Romsics Ignác Mária Terézia átértékeléséről, a konstruktív mítoszrombolásról és a történész feladatáról. Interjú.

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.