Köves Slomóék és Farkas Flóriánék is ingyenlakást kaphatnak

MN

2018. február 13., kedd 21:52, frissítve: kedd 23:19

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szeretetszolgálata, valamint a Farkas Flórián bizalmi emberei által irányított Oktatási és Továbbképzési Központ Alapítvány (OTKA) jelölheti ki több VII. kerületi önkormányzati lakás bérlőjét, ha szerdán megszavazza a testület a fideszes alpolgármester, Bajkai István előterjesztését – tudta meg az Index.

Mint a portál cikke írja, a VII. kerület fideszes alpolgármestere és 2018-as országgyűlési képviselőjelöltje, „az Orbán család ügyvédje, a kampányban a nevével felmatricázott tojást és tejet osztó Bajkai István két beterjesztéssel is előállt a VII. kerületben: szerdán szavaz a testület két lakás bérlőkijelölési jogáról. Ezt a furcsa fogalmat úgy lehetne lefordítani, hogy az önkormányzat tulajdonában álló lakást gyakorlatilag olyan módon adja át valakinek, hogy az illető döntheti el, ki veheti bérbe, derül ki az önkormányzati ülés apropóján kiküldött anyagokból”.

A jogszabály szerint ezért a lakás forgalmi értékének 25–50 százalékát kérhetné el az önkormányzat, Bajkai beadványa alapján azonban ettől eltekintenének. Az előterjesztés szerint legalább 60 négyzetméteres lakásokról van szó – ismerteti a cikk.

Az EMIH beadványában az Index szerint az általuk létrehozott, Cedek nevű szeretetszolgálatra hivatkozva kérik a bérlőkijelölési jogot, és nem is egy, hanem három önkormányzati lakásra. Céljuk, hogy minél több betegnek, fogyatékosnak, rászorulónak tudjanak segíteni.

Az OTKA – amely korábban az Út a szakmaválasztáshoz elnevezésű programban is részt vett az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ) együtt – azt írja, kiemelten fontos neki a kerületben élő hátrányos helyzetű családokkal való együttműködés, és a lakást a helyi szintű, egymást támogató rendszer kiépítése miatt kérnék.

A két szervezet a bérlőkijelölési jogot határozatlan időre kapná, az önkormányzat pedig eltekintene a bérlőkijelölési jog alapításának ellenértékétől a két szervezet társadalmi tevékenységének hasznossága miatt – olvasható a portál cikkében.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.