Köves Slomóék és Farkas Flóriánék is ingyenlakást kaphatnak

MN

2018. február 13., kedd 21:52, frissítve: kedd 23:19

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szeretetszolgálata, valamint a Farkas Flórián bizalmi emberei által irányított Oktatási és Továbbképzési Központ Alapítvány (OTKA) jelölheti ki több VII. kerületi önkormányzati lakás bérlőjét, ha szerdán megszavazza a testület a fideszes alpolgármester, Bajkai István előterjesztését – tudta meg az Index.

Mint a portál cikke írja, a VII. kerület fideszes alpolgármestere és 2018-as országgyűlési képviselőjelöltje, „az Orbán család ügyvédje, a kampányban a nevével felmatricázott tojást és tejet osztó Bajkai István két beterjesztéssel is előállt a VII. kerületben: szerdán szavaz a testület két lakás bérlőkijelölési jogáról. Ezt a furcsa fogalmat úgy lehetne lefordítani, hogy az önkormányzat tulajdonában álló lakást gyakorlatilag olyan módon adja át valakinek, hogy az illető döntheti el, ki veheti bérbe, derül ki az önkormányzati ülés apropóján kiküldött anyagokból”.

A jogszabály szerint ezért a lakás forgalmi értékének 25–50 százalékát kérhetné el az önkormányzat, Bajkai beadványa alapján azonban ettől eltekintenének. Az előterjesztés szerint legalább 60 négyzetméteres lakásokról van szó – ismerteti a cikk.

Az EMIH beadványában az Index szerint az általuk létrehozott, Cedek nevű szeretetszolgálatra hivatkozva kérik a bérlőkijelölési jogot, és nem is egy, hanem három önkormányzati lakásra. Céljuk, hogy minél több betegnek, fogyatékosnak, rászorulónak tudjanak segíteni.

Az OTKA – amely korábban az Út a szakmaválasztáshoz elnevezésű programban is részt vett az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ) együtt – azt írja, kiemelten fontos neki a kerületben élő hátrányos helyzetű családokkal való együttműködés, és a lakást a helyi szintű, egymást támogató rendszer kiépítése miatt kérnék.

A két szervezet a bérlőkijelölési jogot határozatlan időre kapná, az önkormányzat pedig eltekintene a bérlőkijelölési jog alapításának ellenértékétől a két szervezet társadalmi tevékenységének hasznossága miatt – olvasható a portál cikkében.

A szerkesztő ajánlja

Stier Gábor

„Kijev nem írhat minden bajt a háború számlájára”

Az egykor Viktor Janukovics csapatában dolgozó politológus, Koszty Bondarenko nem csalódott a Majdanban, mert nem is várt tőle semmit.

Kuthi Áron

Későn ébredt az összes kisebbségi magyar párt

Öt hét alatt még legalább 300 ezer aláírást kell összegyűjteni az őshonos kisebbségek uniós védelme érdekében. A kudarcot is meg kell tudni magyarázni.

Radványi Benedek

Burján Csaba: Amikor kijöttünk Phjongcshangba, korizni alig tudtam

Az aranyérmes gyorskorcsolyázót már az általános iskolában azzal cukkolták, hogy olimpiai bajnok lesz. Interjú.

B. Kovács Gergely

A magyar falu, ami kis túlzással a fél világnak készít fakanalat

Pedagógiai fenyítőeszköz, konyhai alapfelszerelés és a nemzeti minimum. Egy nógrádikum nyomában.