Közel egymilliárd forint kárt okozott Simonka György cége

2017. június 9., péntek 15:13, frissítve: péntek 20:38

Összesen 973 millió forint kárt okozott Magyarország és az Európai Unió költségvetésének a Magyar Termés TÉSZ Kft., vagyis az a társaság, amelyik Simonka György, a Fidesz Békés megyei országgyűlési képviselőjének tulajdonában van – derült ki a Legfőbb Ügyész parlamenti válaszából. Polt Pétert Hadházy Ákos, az LMP társelnöke kérdezte arról, hogy hol tart a nyomozás a kormánypárti politikus és családja érdekeltségébe tartozó – mára egyébként felszámolás alá került – vállalkozásnál. A tájékoztatásból az is kiderült, hogy a csaknem egymilliárd forintos kárt eddig nem térítette meg senki, s az összeg a nyomozás során akár emelkedhet is. A Központi Nyomozó Főügyészség egyébként költségvetési csalás gyanúja miatt folytat nyomozást Simonka György rokonainak és cégeinek érintettségével. A kormánypárti képviselőt viszont védi a mentelmi joga. 

Az ügyben eddig 11 személyt gyanúsított meg az ügyészség, közülük ketten vannak előzetes letartóztatásban. Egyikükről a Magyar Nemzet derítette ki korábban, hogy Simonka üzlettársa, méghozzá éppen a Magyar Termés TÉSZ Kft.-ben. Az egyébként már a múlt év vége óta ismert, hogy Simonka György körét érinti az ügyészség nyomozása. Ezt onnan lehet tudni, hogy Bod Tamás, az Együtt Békés megyei szervezetének elnöke a fideszes politikus ellen tartozás fedezetének elvonása miatt feljelentést tett. Bár ezt az ügyészség elutasította, egyben arról tájékoztatta az ellenzéki képviselőt, hogy feljelentését „szoros tárgyi és személyi összefüggés folytán” egy, a költségvetési csalás büntette miatt már folyamatban lévő bűnügyben vizsgálják.

Az Együtt képviselője azért fordult a hatóságokhoz, mert szerinte Simonka vagyonkimentést hajtott végre azzal, hogy eladta újkígyósi házát az egyik rokonának. Bod Tamás úgy véli, ezt azért tette a kormánypárti politikus, mert felszámolási eljárás alá került egy olyan cég, amelyben neki is tulajdonrésze van, az ingatlanügylettel pedig rajta nem lehet behajtani az adósságot. Ez a becsődölt vállalkozás pedig nem más, mint a szóban forgó Magyar Termés TÉSZ Kft.

Nem mellékes, hogy a büntetőeljárás egyáltalán nem akadályozza a fideszes politikus körét abban, hogy további uniós pénzekhez jusson. Pusztaottlakára – ahol korábban Simonka volt a polgármester – 1,3 milliárd forint brüsszeli támogatás érkezik az unió Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjának (Top) forrásaiból. A kormánypárti képviselő egy másik üzlettársa által vezetett egyesület negyedmilliárd forintért építhet kerékpárosturista-központot a 370 fős községben. Nem elhanyagolható tényező, hogy a szóban forgó szervezetnél, a Szent György Jövőépítő és Vidékfejlesztő Közhasznú Egyesületnél az elmúlt fél évben négyszer rendelt el végrehajtási eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A 250 millió forintos összeg mellett további 600 millió forint érkezik a helyi vadaspark „élményközpontúvá” fejlesztésére, és további 450 millió forintból fejlesztik a község ipari parkját.

Békés megyében egyébként összesen 18,3 milliárd forintnyi brüsszeli pénzről döntöttek nemrég a Top-pályázatok keretében, ám nem csupán az óriási összeg kiosztása említésre méltó, hanem az is, ahogyan döntöttek a pályázatokról. A Békés megyei önkormányzat területfejlesztési bizottságának szocialista tagja szerint mindössze egy nap alatt bírálta el a testület a pályázatokat azok részletes ismerete nélkül. A fideszes többségű testület több mint négyszáz pályázatról döntött vakon. A grémium fideszes elnöke Ruck Márton volt, akinek a szerepe azért sem elhanyagolható, mert korábban ő volt a fejlesztési igazgatója egy olyan cégnek, amelynek Simonka György a tulajdonos-ügyvezetője volt, vagyis jó ismerős a két politikus.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Simonka György érdekeltségébe tartozó társaságok kétes működése miatt különben Hadházy Ákos is a hatóságokhoz fordult korábban. Az LMP társelnöke azt a választ kapta, hogy a cégügyek miatt tett feljelentését a KNYF-en már folyamatban lévő nyomozás keretein belül fogják vizsgálni.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.