Közel egymilliárd forint kárt okozott Simonka György cége

2017. június 9., péntek 15:13, frissítve: péntek 20:38

Összesen 973 millió forint kárt okozott Magyarország és az Európai Unió költségvetésének a Magyar Termés TÉSZ Kft., vagyis az a társaság, amelyik Simonka György, a Fidesz Békés megyei országgyűlési képviselőjének tulajdonában van – derült ki a Legfőbb Ügyész parlamenti válaszából. Polt Pétert Hadházy Ákos, az LMP társelnöke kérdezte arról, hogy hol tart a nyomozás a kormánypárti politikus és családja érdekeltségébe tartozó – mára egyébként felszámolás alá került – vállalkozásnál. A tájékoztatásból az is kiderült, hogy a csaknem egymilliárd forintos kárt eddig nem térítette meg senki, s az összeg a nyomozás során akár emelkedhet is. A Központi Nyomozó Főügyészség egyébként költségvetési csalás gyanúja miatt folytat nyomozást Simonka György rokonainak és cégeinek érintettségével. A kormánypárti képviselőt viszont védi a mentelmi joga. 

Az ügyben eddig 11 személyt gyanúsított meg az ügyészség, közülük ketten vannak előzetes letartóztatásban. Egyikükről a Magyar Nemzet derítette ki korábban, hogy Simonka üzlettársa, méghozzá éppen a Magyar Termés TÉSZ Kft.-ben. Az egyébként már a múlt év vége óta ismert, hogy Simonka György körét érinti az ügyészség nyomozása. Ezt onnan lehet tudni, hogy Bod Tamás, az Együtt Békés megyei szervezetének elnöke a fideszes politikus ellen tartozás fedezetének elvonása miatt feljelentést tett. Bár ezt az ügyészség elutasította, egyben arról tájékoztatta az ellenzéki képviselőt, hogy feljelentését „szoros tárgyi és személyi összefüggés folytán” egy, a költségvetési csalás büntette miatt már folyamatban lévő bűnügyben vizsgálják.

Az Együtt képviselője azért fordult a hatóságokhoz, mert szerinte Simonka vagyonkimentést hajtott végre azzal, hogy eladta újkígyósi házát az egyik rokonának. Bod Tamás úgy véli, ezt azért tette a kormánypárti politikus, mert felszámolási eljárás alá került egy olyan cég, amelyben neki is tulajdonrésze van, az ingatlanügylettel pedig rajta nem lehet behajtani az adósságot. Ez a becsődölt vállalkozás pedig nem más, mint a szóban forgó Magyar Termés TÉSZ Kft.

Nem mellékes, hogy a büntetőeljárás egyáltalán nem akadályozza a fideszes politikus körét abban, hogy további uniós pénzekhez jusson. Pusztaottlakára – ahol korábban Simonka volt a polgármester – 1,3 milliárd forint brüsszeli támogatás érkezik az unió Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjának (Top) forrásaiból. A kormánypárti képviselő egy másik üzlettársa által vezetett egyesület negyedmilliárd forintért építhet kerékpárosturista-központot a 370 fős községben. Nem elhanyagolható tényező, hogy a szóban forgó szervezetnél, a Szent György Jövőépítő és Vidékfejlesztő Közhasznú Egyesületnél az elmúlt fél évben négyszer rendelt el végrehajtási eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A 250 millió forintos összeg mellett további 600 millió forint érkezik a helyi vadaspark „élményközpontúvá” fejlesztésére, és további 450 millió forintból fejlesztik a község ipari parkját.

Békés megyében egyébként összesen 18,3 milliárd forintnyi brüsszeli pénzről döntöttek nemrég a Top-pályázatok keretében, ám nem csupán az óriási összeg kiosztása említésre méltó, hanem az is, ahogyan döntöttek a pályázatokról. A Békés megyei önkormányzat területfejlesztési bizottságának szocialista tagja szerint mindössze egy nap alatt bírálta el a testület a pályázatokat azok részletes ismerete nélkül. A fideszes többségű testület több mint négyszáz pályázatról döntött vakon. A grémium fideszes elnöke Ruck Márton volt, akinek a szerepe azért sem elhanyagolható, mert korábban ő volt a fejlesztési igazgatója egy olyan cégnek, amelynek Simonka György a tulajdonos-ügyvezetője volt, vagyis jó ismerős a két politikus.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Simonka György érdekeltségébe tartozó társaságok kétes működése miatt különben Hadházy Ákos is a hatóságokhoz fordult korábban. Az LMP társelnöke azt a választ kapta, hogy a cégügyek miatt tett feljelentését a KNYF-en már folyamatban lévő nyomozás keretein belül fogják vizsgálni.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.