Közel hatvanmilliárdos fejlesztés valósult meg

,

2012. augusztus 24., péntek 18:30

Összesen 1269 intézmény és egyéb szervezet egészségügyi célú fejlesztési programja valósult meg az Új Széchenyi-terv révén uniós támogatással – jelentette be Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár pénteken Szegeden.

A betegellátás színvonalát és az egészségügyi dolgozók munkakörülményeit javító fejlesztésekhez nyújtott támogatások összege megközelíti a 60 milliárd forintot – mondta a politikus a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) Óriási számok kampányának szegedi állomásán.

A fejlesztések érintették az alap-, a járó- és fekvőbeteg-ellátást, az Országos Mentőszolgálatot, az egészségügyben működő vállalkozásokat, emellett több szervezetnél valósultak meg egészségfejlesztési és -megőrzési programok is – tudatta az államtitkár. Magyarországon uniós szinten is kiemelkedő az egészségügyi célokra fordított fejlesztési források volumene, a 2007–14-es költségvetési ciklusban eléri a 400 milliárd forintot. Több pályázat keretében lehet jelenleg is támogatást igényelni, egyebek között az egészségügyhöz kapcsolódó szakképzés területén – közölte Szócska Miklós.

9 milliárd turisztikai beruházásokra

B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízott elmondta, az Új Széchenyi-terv keretében a Dél-Alföldön 6800 projekt kapott támogatást mintegy 800 milliárd forint értékben. Csak augusztusban 9 milliárd forintot ítélt oda a kormány turisztikai célú beruházások támogatására. Ezek között szerepel a Szegedi Dóm felújítása és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark fejlesztése is. Csepreghy Nándor, az NFÜ kommunikációs vezetője közölte, azért indították el az Óriási számok kampányt, hogy kortárs képzőművészeti alkotások, közterületi installációk segítségével mutassák be az Új Széchenyi-terv eredményeit, és vigyék közelebb az emberekhez.

Minden régióba egy-egy területhez – oktatás, egészségügy, közlekedés, turizmus, képzés, vállalkozásfejlesztés és környezetvédelem – kapcsolódó alkotás kerül, amelyet a járókelők nemcsak nézhetnek, hanem „birtokba is vehetnek” – tudatta a szakember.

A szegedi Széchenyi térre egy, az 1269-es számot formázó mű került, amelynek egyes számjegyei bordásfalként tornagyakorlatok elvégzésére is alkalmasak, a gyerekek pedig mászókaként használhatják.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.