Közeledés a kormányhoz: kettészakadhat a pedagógus-szakszervezet

2018. január 30., kedd 13:53, frissítve: kedd 17:53

Gyakorlatilag kettészakadt a legnagyobb pedagógus-szakszervezet, a korábban képviseltekkel ellentétben beülne a kormány által szervezett köznevelési stratégiai kerekasztalba – tudta meg a Magyar Nemzet.

A Galló Istvánné vezette, legnagyobb taglétszámú Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) eddig következetesen azt az álláspontot képviselte, hogy megfelelő jogi szabályozás híján nem kíván csatlakozni a kormány egyeztető fórumához, hanem külön sztrájkbizottsági tárgyalásokat folytat. Ennek szellemében hat másik szakszervezettel együtt elfogadtak egy állásfoglalást, amely ezt az álláspontot erősíti.

Ugyanakkor úgy tudjuk, hogy a szakszervezet másik része új irányt képviselne, meg is kezdték a tárgyalásokat a kormánnyal abból a célból, hogy csatlakozhassanak. Ám feltehetőleg ez sem lesz konfliktusmentes, mert mindössze három hely van fenntartva a szakszervezeteknek a kerekasztal munkájában, vagyis a további hat szakszervezetnek is jóvá kell hagynia, hogy a PSZ is benne lehessen abban a három érdekképviseleti szervezetben, amely részt vesz a tárgyalásokon.

Ez az információ új megvilágításba helyezi a szakszervezet körüli történéseket. Emlékezetes: nemrég jelentette be Galló Istvánné, hogy nem kíván ismét indulni a szakszervezet vezető pozíciójáért azt követően, hogy júliusban lejár a mandátuma. Ezzel nem csak egy meghatározó arcot veszít a PSZ, hiszen az oktatási szakértőjük, Szüdi János, aki a szocialista kormányok alatt oktatási államtitkár volt, szintén távozott a szakszervezettől – jóllehet közös megegyezéssel.

Ám információink szerint ez sem volt feszültségektől mentes. Az általa írt, a PSZ honlapján megjelent búcsúüzenetben ugyanis azt állította, a szakszervezet közeledni fog a kormány oktatási politikájához. A bejegyzést később eltávolították a honlapról. Szüdi János az idei választáson a DK képviselőjelöltje lesz.

Lapunk kérdésére Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke elmondta: tartják magukat korábbi álláspontjukhoz, és semmiképp nem csatlakoznának a kerekasztalhoz. A választások előtt nem is tartják szerencsésnek. Ugyanakkor a választások után, ha feláll az új kormány, mérlegelik a továbbiakat.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.