Közeledik az MSZP Balázs Péterhez

2017. október 31., kedd 11:58, frissítve: kedd 12:09

Balázs Péter esetleges miniszterelnök-jelöltségével is foglalkozott hétfő esti ülésén az MSZP elnöksége – értesült a Magyar Nemzet. Információink szerint szó volt arról, hogy beszélgetést, egyeztetést kezdeményeznének a volt külügyminiszterrel, így kiderülhet, miben értenek egyet, és ki hogyan képzeli el az ország jövőjét. Ezzel a szocialisták vezetése még nem állt ki amellett, hogy támogatnák Balázs Péter kormányfőjelölti posztját, de mindenképpen ebbe az irányba tett lépésnek tekinthető a közeledésük.

Lapunk úgy tudja, az MSZP-n belül alapjában véve elfogadhatónak tartják Balázs Péter személyét, hiszen még 2004-ben, a szocialista–liberális kormányok alatt volt hazánk uniós biztosa, 2009-ben pedig az általuk is támogatott Bajnai-kormányban felelt a külügyekért. Információink szerint ennél konkrétabb kiállás is volt már, a napokban a párt megyei elnökeinek többsége ugyancsak támogathatónak találta Balázs Pétert.

Az MSZP-ben az elmúlt időszakban egyre erősebb az az elhatározás, hogy nemcsak a 106 egyéni választókerületben akarnak megállapodni a többi baloldali párttal – elsősorban a Demokratikus Koalícióval (DK), majd az Együtt–Párbeszéd-szövetséggel –, hanem közös országos listát és közös miniszterelnök-jelöltet szeretnének. Véleményük szerint ugyanis ez adhatja meg az esélyét annak, hogy kormányváltás legyen 2018-ban.

Ugyanakkor a DK igencsak távolságtartó. – Egyetlen MSZP–DK-tárgyaláson sem vetődött fel, hogy közös miniszterelnök-jelöltet állítson a két párt – mondta megkeresésünkre Gréczy Zsolt szóvivő. Azzal kapcsolatban, tudnák-e támogatni azt a jelöltet, akit a szocialisták neveznek meg, annyit mondott: „Volt már nekik kormányfőjelöltjük, jelenleg nincs másik.” Azt is megjegyezte, Gyurcsány Ferenc már többször egyértelművé tette, hogy az érvényes elnökségi döntésük értelmében a DK-nak listavezetője lesz, közös listában, illetve közös miniszterelnök-jelöltben nem gondolkoznak. Úgy vélte, a pártnak semmilyen hátrányt nem okoz, ha nem indulnak közösen az MSZP-vel, az ellenzéki összefogást ugyanis az LMP már megakadályozta.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Nyilvánvalóvá tette múlt héten az Együtt is, hogy nem akarnak közös miniszterelnök-jelöltet állítani az MSZP-vel. Az LMP továbbra is kitart önállósága mellett. Ungár Péter, a párt elnökségi tagja szerint ugyanis „egyetlen megoldása van Orbán Viktor leváltásának, ez Szél Bernadett és az LMP”. Ami jelenleg a baloldalon zajlik, azt a 2009-es castinghoz hasonlította, amikor „Gyurcsány Ferenc, mivel nem volt hajlandó a választók szemébe nézni, próbált maga helyett találni valakit”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.31.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.