Középiskolai felvételi: a matek ment, a magyar feladatsor nehézséget okozott

2018. február 13., kedd 09:33, frissítve: kedd 13:42

A tavalyi botrányosan rossz, negatív csúcsot jelentő eredmények után idén feltűnően jól sikerültek a 6. osztályos diákok írásbeli matematikavizsgái a 2018-as központi középiskolai felvételin. Az elmúlt 11 évben még sosem született ennyire magas átlagpontszám ezen az évfolyamon – derült ki a Magyar Nemzet összesítéséből. Az idei középiskolai felvételik előzetes eredményét pénteken tette közzé az Oktatási Hivatal. Amíg a 8. évfolyamos (tehát a négy évfolyamos gimnáziumokba készülő), illetve 4. évfolyamos (vagyis 8 osztályos gimnáziumokba készülő) diákok eredményei többé-kevésbé megegyeznek a tavalyiakkal, a 6. évfolyamosoké idén is meglepően nagy eltéréseket mutat.

Mint emlékezetes, 2017-ben sokakat felháborított, hogy míg azok a gyerekek, akik az írásbeli felvételi első napján írták meg a dolgozatot, mindössze 19,7 pontot értek el átlagosan az 50-ből, addig a pótnapon vizsgázók 31,4-et. Tehát a pótnapon megírandó feladatlap jóval könnyebb lehetett, mint a felvételi eredeti napján megírt dolgozat. Utóbbi különbség pedig már könnyen eldönthette, hogy a diákok bekerülnek-e az elit képzőhelynek számító hat évfolyamos gimnáziumokba. Ehhez képest úgy tűnik, idén igyekeztek kompenzálni a tavalyi hibát a feladatlapok készítői – talán túlságosan is. Ugyanis a gyerekek az írásbeli felvételik első napján 33,8 pontot értek el átlagosan. Ezzel szemben a magyarral igencsak meggyűlt a kisdiákok baja: a tavalyi 35,9 pont helyett idén mindössze 30,6 pont lett az átlag. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy az idei pótfelvételi hogyan sikerült a diákoknak.

 

„Az idei év előtt még sosem fordult elő nálunk, hogy a matematikavizsga jobban sikerüljön a magyarnál” – mondta lapunknak Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, aki egyben a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója; itt szintén lebonyolítottak hat évfolyamos felvételit. Elmondta, korábban az sem volt jellemző, hogy születtek volna hibátlan matematikadolgozatok, idén viszont hat ilyen is volt. „Kétségtelen, hogy ezek a pontszámok elsőre furcsák voltak. A matematika nem szórt annyira, mint a korábbi években, míg a magyar jóval nagyobb problémát okozott” – mondta. Hozzátette: arról nem tud, hogy más furcsaság történt volna a felvételiken.

Az Oktatási Hivatal a vizsgák összeállításával kapcsolatban le szokta szögezni: a vizsgakérdéseket összeállító bizottság a tapasztalatokat figyelembe véve készíti majd el a következő évi felvételi feladatsorokat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.13.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.