Közmeghallgatással csitítanák az indulatokat Őcsényben

2017. október 12., csütörtök 19:20, frissítve: csütörtök 21:03

Őcsényben már 420 ember is helyi népszavazást kezdeményezhet, de nem a migránsügyben tervezik kikérni a lakosság véleményét.

Október 1-jétől már könnyebb lesz helyi népszavazást tartani a Tolna megyei Őcsényben, ugyanis a menekültellenességéről elhíresült község önkormányzata még szeptember 27-én úgy döntött, hogy az eddigi 25 százalék helyett már az őcsényi választópolgárok 20 százaléka is kezdeményezhet helyi népszavazást. Ez mintegy 420 embert jelent. „Véletlen egybeeséséről van szó” – válaszolta lapunk kérésére Fülöp János, Őcsény lemondott polgármestere. Szerinte nem azért született meg a rendelet, hogy könnyebben lehessen migránsügyben vagy a képviselő-testület feloszlatásáról helyi népszavazást tartani. Őcsényben szeptember 25-én este volt az a falugyűlés, ahol a menekültellenes tiltakozás kialakult, mert egy panziós néhány napra elszállásolt volna Magyarországon legálisan, törvényesen tartózkodó menekült családokat, főleg gyerekeket.

Fülöp János a botrány miatt kialakult helyi politikai hangulat miatt lemondott, emiatt december 17-én időközi polgármester-választás lesz. A volt faluvezető azt mondta lapunknak, hogy valószínűleg elindul a választáson, amit szerinte minden bizonnyal meg is fog nyerni. Az induláshoz szükséges ajánlásokat október 24-től lehet gyűjteni. Az indulatok lecsillapodását és a téma kibeszélését elősegítheti, hogy október 30-án közmeghallgatás lesz Őcsényben.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.