Közmunkásokkal pucoltatják meg diójukat a cégek

MN

2018. január 19., péntek 20:48, frissítve: hétfő 17:42

Két magánvállalkozáshoz rendelte ki dolgozni a helyi közmunkásokat több Szabolcs-Szatmár-Bereg-megyei önkormányzat, majd az ezért kifizetett pénzt eltették – tudta meg a Hír TV Célpont című műsora.

Több településen számít napi rutinnak, hogy tisztességesen megfizetett alkalmazottak helyett az éhbért kereső közmunkások pucolják a diót a kereskedő cégeknek – derül ki a Célpont műsorából.

A dióbél drága, kilójáért minőségtől függően 3-4 ezer forintot kérnek a boltokban. A városi ember hiedelme szerint azért drága, mert a betakarítás és a pucolás is nehéz munka, amelyhez sok embert kell fizetni. A valóság azonban legalábbis a szabolcsi diós cégeknél más. A Célpont Kisaron járt, ahol a helyi közmunkásokat diópucolásra vezényelte a polgármester. Ha nem mentek volna, még a közmunkásságból is kirúgták volna őket, és elvesztették volna az alig nyolcvanezer forintos keresetüket.

Ráadásul Kisaron és egy sor más szabolcsi településen (például Nagyaron, Fehérgyarmaton, Gügyén) a közmunkások nem az önkormányzat dióját pucolták, hanem két magáncég termését. Ez törvénytelen.

A Szatmárfruct Kft. és a Tranzit Dió Kft. rengeteget spórolt azon, hogy a diót nem a saját alkalmazottai pucolták meg, hanem önkormányzatoknak adták ki a munkát, akik közmunkásokkal pucoltatták a diót. A Tranzit cégcsoport tulajdonosa az a Szabó Miklós, akit Debrecen leggazdagabb embereként tartanak számon, a legutóbbi Top 100 kiadvány pedig a 26. leggazdagabb magyarként tartja nyilván, 42 milliárdos vagyonnal. Főleg élelmiszeriparban érdekelt, így baráti kapcsolatot ápol Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel, de Orbán Viktor kormányfő társaságában is megfordult. A Tranzit-Dió Kft.-t a fia: Szabó Péter viszi, ám ő azt állította, fogalma sem volt, hogy közmunkások gazdagítják őt és családját. (Cikkünk eredeti változatában azt írtuk, hogy a Debrecen leggazdagabb emberének tartott Szabó Miklós a Tranzit-Dió Kft. tulajdonosa. Ügyvédje azonban jelezte, ügyfele nem tulajdonosa a Tranzit-Dió Kft.-nek, és soha nem is volt az.)

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A diós cégek az emberek helyett az önkormányzatoknak fizették ki a munka díját, akik pedig – mivel a Start munka mintaprogram keretében szervezték az egészet – az államtól megkapták a közmunkabért. Vagyis az önkormányzatok tiszta nyereségként tehették el azt a pénzt, amit a diós cégektől kaptak.

Miután a Célpont stábja felkereste az érintett falvakat, a Tranzit Dió Kft. vezetői felhívták az önkormányzatokat, hogy azonnal fejezzék be a diópucolást és tüntessék el a nyomokat. Gyügyén például iskolapadok gyártására fogják be ezentúl a közmunkásokat. 

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.