Köznevelés: alaposan fölkavarnák az állóvizet

2012. december 4., kedd 06:30, frissítve: kedd 10:08

A jelenlegi kormány egyik kitüntetett szakpolitikai területe a köznevelés, éppen ezért tartjuk időszerűnek a Méltányosság Politikaelemző Központ keddi konferenciáját, amely ezt a kérdést járja körül – mondta el lapunknak Paár Ádám, az intézet munkatársa és egyben a konferencia egyik szervezője.

A jelenlegi kormány rengeteg területen kezdett alapvető átalakításba, amely közül a közoktatás az egyik kitüntetett ágazat – mondta el az MNO-nak Paár Ádám, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa. Éppen ezért szervezünk ebben a témában egy konferenciát december 4-én, ahol politikai elemzők és a történelemtanárok egyesületének vezetője vesz részt – tette hozzá. Paár szerint a köznevelési területen végrehajtott változások óriási vitákat váltottak ki éppen ezért a virtuális szférában is dialógust kezdeményeztünk a témáról. „Az állóvíz felkavarása a célunk a keddi konferenciával és a Méltányosság blogon jelenleg is zajló vitával.”

A politikai elemző intézet blogján többek között Csizmadia Ervin arról írt, hogy a demokrácia működőképességének lételeme a „nevelt” állampolgárok sokasága. A „nevelt” állampolgár nem ugyanaz, mint az „oktatott” állampolgár – tette hozzá, az intézet vezetője. „Kutatások özöne mutatott rá arra, hogy magas tárgyi tudású emberek nem biztos, hogy nagyfokú kooperatív képességekkel rendelkeznek. Az elmúlt 22 év diskurzusai engem arról győznek meg, hogy a köznevelés kérdését Magyarországon – ha egyáltalán – oktatási, iskolai, pedagógiai kérdésként kezelik.”

 


A keddi konferencián a Méltányosság Politikaelemző Központ és a Történelemtanárok Egylete Közoktatás és/vagy köznevelés? címmel tart konferenciát. Thaisz Miklós az oktatásért felelős államtitkárság tanácsadója tart előadást „A második Orbán-kormány oktatáspolitikája” címen. Azt ezt követő elemzői kerekasztal résztvevői: Miklósi László (Történelemtanárok Egylete), Böcskei Balázs (Intézet a Demokratikus Alternatíváért), Filippov Gábor (Magyar Progresszív Intézet), Fodor Csaba (Nézőpont Intézet), Keil András (Republikon Intézet), Paár Ádám (Méltányosság Politikaelemző Központ).


A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.