Közösen lép fel a korrupció ellen Magyarország és Kína

WL, MD

2012. november 9., péntek 13:33, frissítve: péntek 14:47

A Magyarország és Kína közötti korrupcióellenes együttműködés előmozdítása érdekében nyilatkozatot írt alá pénteken Biró Marcell, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közigazgatási államtitkára és Cuj Haj-zsung, a Kínai Népköztársaság Nemzeti Korrupció-megelőzési Hivatalának vezetőhelyettese Pekingben – közölte a minisztérium közleményében.

A minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága sajtófőosztályának közleménye szerint az együttműködési és egyetértési nyilatkozat rögzíti, hogy a két ország fokozott figyelemmel kíséri egymás, a korrupció megelőzése terén tett intézkedéseit és azok eredményeit. A megállapodás szerint a két ország megosztja egymással a korrupció elleni küzdelem területén szerzett tapasztalatait és módszereit, valamint együttműködési projekteket alakítanak ki, így segítve egymás korrupció megelőzésére vonatkozó képességeinek fejlesztését.

A közlemény szerint a magyar kormány márciusban fogadta el az eddigi legátfogóbb antikorrupciós programot, amelynek fő célja, hogy az állam korrupcióval szembeni ellenálló képessége erősödjön.

Kína célja a korrupció visszaszorítása

Biró Marcell Pekingben arról tájékoztatott: kínai részről komoly szándék van arra, hogy intézményeit és elemeit tekintve is új módon próbáljanak gátat vetni a súlyos korrupciónak, s ezért is keltette fel érdeklődésüket az a komplex program, az a közigazgatásireform-megközelítés, amelyet Magyarországon dolgoztak ki.

Az államtitkár utalt arra, hogy a magyar kormány a közigazgatási folyamatok és intézményrendszer egyszerűsítésével egy olyan „jó államot” kíván felépíteni, amelyet a tisztaság és az átláthatóság jellemez. A kínai politikai vezetés deklarált célja pontosan ugyanez.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Kínaiak a közös képzésen

Magyarország a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD) már megállapodott abban, hogy a közszolgák számára a magyar program alapján külföldieket is befogadó közös képzést indítanak, amire Biró Marcell mostani látogatásán kínaiakat is meghívott.

A kínai szakemberek kíváncsiak arra, hogy milyen a magyar képzés, hogyan oktatják a közigazgatási intézményekben majdan dolgozó felelősöket, akiknek az lesz a dolguk, hogy elemezzék a munkafolyamatokat, felmérjék a „korrupciós kitettséget”, a kockázatot és elhárítsák azt.

Az államtitkár külön is kiemelte: látogatásának másik célja az volt, hogy a kínai hallgatók számára vonzóvá tegye a Közszolgálati Egyetemen folyó vezetőképzést, amely – mint mondta – versenyképes tudást nyújt. Erről ugyancsak tárgyalt kínai partnereivel.

A kormány másik szándéka

Biró Marcell kínai látogatása során Hongkongban is megbeszéléseket folytatott, melyekről elmondta, a magyar kormánynak továbbra is szándéka, hogy a közigazgatást a „kormányablakok” révén még közelebb vigye az állampolgárokhoz, és Hongkong ehhez kínál jó példákat. Biró Marcell további informatikai fejlesztéseket igénylő megoldásokkal találkozott. Megjegyezte: igen elterjedtek például a kormányzati telefonos alkalmazások, amelyek végképp ügyfélbarát ügyintézést tesznek lehetővé.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.