Közpénzből fizették Zuschlag zanzibári utazását

Lados: Közüzemi számla pályázati összegekből – Letöltött „rendezvények”

MNO

2008. október 14., kedd 16:56

Lados István, a Zuschlag-per másodrendű vádlottja kedden a bíró kérdéseire válaszolva alátámasztotta a vádhatóság állítását, mely szerint a civil szervezetek nevében folyó pályázati tevékenységet az elsőrendű vádlott koordinálta, és neki kellett elszámolni a pályázatokon elnyert összegekkel is.

• Házi őrizetben a Zuschlag-per másodrendű vádlottja

Lados vallomásában beszámolt arról, hogy a pályázatokon elnyert pénzeket a civil szervezetek számláiról különböző magánszámlákra utalták. Így érkezett az ő számlájára is több alkalommal pénz. A vádlott hangsúlyozta: az ő magánszámlájára is érkezett több alkalommal átutalás, de ő a nagyobb összegeket átadta Zuschlag Jánosnak. Külön megemlítette egy 1,9 millió forintos összeg átadását is. Vallomása szerint a kisebb összegekből Zuschlag utasításának megfelelően többek között egy Zanzibárba szervezett utazást fizetett be, amit Zuschlag János vett igénybe, valamint Zuschlag közüzemi számláját is kifizette, de volt olyan eset is, hogy mobiltelefont vásárolt az elsőrendű vádlott részére. Lados kihallgatásakor kiemelte: nem részesült a pályázati pénzekből, az ő jövedelme az országgyűlés hivatalától kapott fizetése volt.

Beszámolt arról, hogy Zuschlag János a pénzek megérkezését figyelemmel kísérte: az OTP-s bankszámlákat Őri András negyedrendű vádlottal nézette meg az interneten. Vallomásában kitért arra is, hogy úgy véli, a hatodrendű vádlott, Marsovszky Balázshoz a pályázati pénz tíz százalékának kellett kerülnie, mert egy elszámolás után Zuschlag megnézte a pénzfelvételi bizonylatot, majd azt mondta: Marsovszky „tíz százaléknál többet” tartott meg magának. Lados a bíró kérdésére visszaemlékezett egy olyan esetre is, amikor Zuschlag János azt akarta, hogy vegye át az egyik egyesület vezetését, mert a pályázaton elnyert összeg tíz százaléka abban az esetben őt illetné. Hozzátette azonban, hogy ő később nem ezért vette át az egyesület vezetését.

A civil szervezetek pályázatokon elnyert pénzeinek a felhasználását pénzügyi elszámolással, a programok megvalósítását névsorokkal és a rendezvényekről készült fotókkal kellett bizonyítani.- számolt be vallomásában Lados Tamás. A beszámolók hitelességét internetről letöltött, mások által megtartott rendezvényekről készült fotókkal akarták megteremteni, a résztvevők névsorát pedig olykor kitalálták, de volt olyan eset is, hogy a kiskunhalasi párttagok névsorát csatolták bizonyítékként - mondta a vádlott. Lados István vallomása szerint volt olyan eset is, hogy egy egész újságot „kreáltak” cikkekkel, fényképekkel annak alátámasztására, hogy a pályázatban megjelölt program megvalósult.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.