Köztévé: fentről jött az utasítás, hogy hazudni kell

2018. április 8., vasárnap 14:08, frissítve: vasárnap 19:49

E-mailben jött Németh Zsolttól, az MTVA „Pitbull” becenevű hírigazgatójától az utasítás, hogy a köztévé hírszerkesztői írják bele a szombati, németországi támadásról szóló anyagba, hogy az a „német sajtó szerint migrációs hátterű”. A televíziónál dolgozó forrásunk szerint egyértelmű, hogy az utasítást Pitbull is még magasabbról kapta. 

Végül csak az este fél tízes Világhíradóból sikerült kiszedni a vélt migrációs hátteret, pedig jóval korábban tudható volt, hogy a támadó egy született német, Jens a neve, és pszichés problémákkal küzdött. Ezt akkorra már Berlinben kormányzati szinten is rég megerősítették. (Este nyolc körül már az MTI is egyértelműen azt írta: nincs terrorizmusra utaló jel.)

A főnökség kimondottan szomorú volt, amikor egyértelművé vált a helyzet, és nem lehetett tovább dezinformálni – mondta forrásunk. Hozzátette, a korábban vendégnek hívott Georg Spöttle, a fideszes kampányrendezvényeken is rendszeresen szereplő biztonságpolitikai szakértő egész este bent ült a newsroomban. S bár hivatalosan nincs semmilyen utasítási joga, lényegében ő vezényelt. – Itt néhányan istenként imádják. Ez a pokol legsötétebb bugyra – fogalmazott a kolléga. 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.