Kroes félti a magyar demokráciát + Videó

PR

2012. június 28., csütörtök 05:05, frissítve: csütörtök 12:52

Ismét Magyarország volt a téma egy brüsszeli konferencián, az egész napos páneurópai fórumon, többek között Neelie Kroes digitális politikáért felelős biztos jóvoltából – írja a Magyar Nemzet.

Az Európai Bizottság médiaügyekben is illetékes alelnöke egy június 10-i interjúban újabb sirámokat osztott meg: szerinte a magyar médiatörvény legújabb verziója sem felel meg az európai elvárásoknak, a sajtószabadság állapota pedig egyenesen aggasztó.

Neelie Kroes „pártatlan” megnyilvánulásai miatt néhány hónapja Szájer József európai parlamenti képviselőnek is „kinyílt a bicska a zsebében”. Nyílt levelében akkor arra kérte a biztost, próbáljon meg pártsemlegesen, indulatos kirohanásoktól mentesen és tényszerűen véleményt formálni Magyarországról és a kormányról.

A politikus két alkalommal is hazánkat emelte ki példaként bírálata alátámasztására, amikor azt mondta, már az Európai Unióban is van olyan ország, ahol a média szabadságához való alapvető jogot fenyegetik, és ez gátja a jó kormányzásnak is. Kroes szerint a magyar helyzet fenyegeti a polgárok szabadságjogait és magát a demokráciát is.

Claude Moraes egyesült királyságbeli európai parlamenti képviselő azt hangoztatta, hogy Magyarországon megsértik az alapjogokat, és ezért az ország szavazati jogát fel kellene függeszteni. Moraes volt az, aki korábban kijelentette, hogy a Jobbik a kormánykoalíció tagja. A szintén az ülésen felszólaló Lorenzo Marsili (Európai polgárok kezdeményezése a média-pluralizmusért) azt mondta, Magyarországon azért alkották meg a médiapluralizmust, hogy a média és a szólás szabadságát sértsék, amire az Európai Bizottság gyenge és hiányos választ adott. A fórumon egyébként felszólalt Hugh Grant brit színész is. Szerinte a magyar állam odáig jutott, hogy a média fölötti uralom átvételével fenyeget.

Az egyik vitapanelt Lévay Miklós alkotmánybíró vezette, de ő sem volt jelen azon a megbeszélésen, amelyet Viviane Reding uniós igazságügyi biztos tartott Európa különböző országaiból meghívott legfelsőbb bírósági tagokkal, hogy a magyarországi igazságügy függetlenségét tárgyalják meg. Ezt a megbeszélést már akkor tervezték be, amikor döntés született, hogy hazánkat az Európai Bíróság elé viszik az adatvédelmi biztosi hivatal függetlensége és a bírák nyugdíjazása ügyében. Reding meghívta a magyar igazságügyi minisztérium, a magyar igazságügy különféle intézményeinek képviselőit, de ők nem ültek egy asztalhoz a luxemburgi biztossal.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.