Külföldi ingatlan vagyon lehet a Kósa feleségének eladott cégben

MN

2018. március 23., péntek 09:30, frissítve: péntek 12:30

Valószínűleg 40 millió forint értékű külföldi ingatlan vagyon lehet abban a Tócó-Pece Kft. nevű cégben, amelyet Kósa Lajos tárca nélküli miniszter felesége vásárolt meg Fiák István ügyvédtől, Kósa közeli munkatársától mindössze hatmillió forintért – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatósága határozatából, amellyel elutasította Hadházy Ákosnak, az LMP társelnökének az ügyben tett feljelentését. 

A Népszava pénteki száma írja le részletesen, Hadházy feljelentését a NAV azzal utasította el, hogy Kósa feleségének azért nem kellett vagyonátruházásnál illetéket fizetnie, mert nincs belföldi ingatlanja a cégnek. A határozatból viszont kiderül, hogy a vállalkozásnak 60 millió forint értékű ingatlanja, illetve ingatlanhoz fűződő jogai vannak. Ebből Magyarországon csak 20 millió forintnyi, egy mátészalkai gyárterületen fennálló jelzálognak van nyoma, következésképp a különbözetet külföldön kell keresni. 

Fiák István, a Tócó-Pece Kft.-t alapító ügyvéd egy iskola-, szociális és nyugdíjas-szövetkezeteket és munkaerő-kölcsönző vállalkozásokat tömörítő, kiterjedt céghálózat egyik tulajdonosa, illetve a Kósa vezette korcsolyaszövetség elnökségi tagja. Az eladáskor a cég saját tőkéje 115 millió forint volt, eszközök címén pedig szerepeltet a beszámolóban 140 millió forintot, vagyis egyáltalán nem volt üres, mégis a jegyzett tőkéért, 6 millió forintért adták el.

Hadházy Ákos már korábban feljelentést tett a feltűnően alacsony áron megvett cég miatt vesztegetés gyanújával, de az ügyészség elutasította. Most a költségvetési csalás miatt tett feljelentése is erre a sorsa jutott, de – ahogy a Facebookon írja – legalább a NAV kiderítette neki, hogy külföldi ingatlan van a cégben. „Rendes ember ez a Fiák István, de Kósa is. Az ajándékozás után bekocogott a parlamentbe, és beadott egy törvénytervezetet a nyugdíjas-szövetkezetekről, amellyel Fiák nagyon-nagyon jól járt” – írta Hadházy.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.