Külgazdasági okok indokolják a tárgyalást az IMF-fel

PR

2011. december 1., csütörtök 09:40

Külgazdasági okok vezettek oda, hogy a kormány tárgyalást kezdeményezzen a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), s ezért áll a magyar delegáció élén Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter – mondta Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője a köztévé reggeli műsorában csütörtökön. A parlament gazdasági bizottságának elnöke reálisnak tartja, hogy „esetleg csak január legelején kezdődnek el az érdemi tárgyalások”.

„Külgazdasági, külső gazdasági okok vezettek oda, hogy az IMF-fel való tárgyalást kezdeményezzük, és a külgazdasági kérdések a (…) kormányzati megosztás szerint a nemzeti fejlesztési miniszterhez tartoznak, ezért hozta azt a döntést a kormány, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter vezeti a delegációt” – fogalmazott Szijjártó Péter. Arra a műsorvezetői kérdésre, nem arról van-e szó, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterben megrendült a bizalom, úgy válaszolt: „semmilyen módon nincsen erről szó”. Szijjártó Péter közölte, szerda óta készek arra, hogy megkezdjék a megbeszéléseket.

A kormányszóvivő szerdán jelentette be, hogy Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter vezeti a magyar delegációt a Nemzetközi Valutaalappal folytatandó tárgyalásokon. Giró-Szász András közölte azt is, a küldöttség tagja Pleschinger Gyula pénzügypolitikáért felelős államtitkár és Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke.

A Nemzetgazdaság Minisztérium november 17-én közölte, hogy az IMF szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében a kormány megkezdi a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről a Nemzetközi Valutalappal. Egy nappal később Matolcsy György kezdeményezte hivatalosan az IMF és az Európai Unió bizottságának Budapesten tartózkodó delegációjával egy új típusú pénzügyi megállapodás megkötését. A nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek akkor azt is elmondta, hogy karácsony előtt megkezdődhet a tárgyalás egy új delegációval, január végén, februárban pedig akár le is zárhatják azt.
„Alkalmazkodni kell”


Szijjártó Péter azt mondta, „a magyar gazdaság számai, fundamentumai erősek, ugyanakkor az is világos, hogy komoly növekedési kockázatokkal kell számolnunk, hiszen (…) az eurózóna válsága elhúzódik. A zóna tagországai, elsősorban Németország, folyamatosan lefelé korrigálják a növekedési előrejelzéseiket” – fűzte hozzá. „A Német Szövetségi Bank jelentősen csökkentette a német növekedési elvárásokat. Ehhez természetesen nekünk is alkalmazkodni kell” – fogalmazott Szijjártó Péter. Közölte, a szerdai kormányülésen kérték Matolcsy Györgytől, hogy a „növekedési program előkészületeit gyorsítsa fel”.

Szijjártó Péter azzal kapcsolatban, hogy a kormány kifizeti a MÁV Cargo eladásából a vasutasoknak járó privatizációs bevételt, úgy értékelt: „óriási hiba volt a Máv Cargo eladása, nemzetstratégiai érdekeket sértett egy ilyen stratégiai fontosságú, ráadásul nyereséges cégnek az eladása”. Ugyanakkor az akkori kormány megígérte, hogy ebből a pénzből kapnak a vasutasok. „A vasutasoknak az erre vonatkozó követelését jogosnak és reálisnak tartottuk” – fogalmazott.

„Olyan megállapodás nem születhet, mint 2008-ban”

Rogán Antal szintén csütörtökön, az m1 Ma reggel című műsorában az IMF-együttműködésről szólva azt mondta: reálisnak tartja, hogy „esetleg csak január legelején kezdődnek el az érdemi tárgyalások”. Erről most egyeztetnek időpontot a valutalappal – jegyezte meg. Közölte, olyan megállapodás nem születhet, mint 2008-ban, ugyanis akkor – mint mondta – hitelt vett fel az akkori kormány. „Most pedig, bárki bármit mondhat, (…) Magyarország megáll a nemzetközi pénzpiacokon” – fogalmazott Rogán Antal.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.