Kultúrkampf amerikai módra

Keresztes Lajos

2011. december 7., szerda 11:30

A konzervatív német napilapban Hannes Stein A keresztény jobboldal „Karácsony elleni háborút” szimatol című cikkében tudósít az éves amerikai kultúrkampfról.

Amerikában minden évben ez történik: valamilyen balliberális politikus tesz vagy mond valamit a karácsony ellen. Ezután a keresztény jobboldal hagyományosan kikiáltja az Antikrisztus korszakát. Az idén Lincoln Chafee, Rhode Island állam kormányzója vezette be a rituálét.

Lincoln Chafee egy jelenség: liberális republikánus, azaz néha a baloldali barátainak be kell bizonyítania, hogy komolyan veszi meggyőződését. A kormányzó a rezidenciája előtti fát nem karácsonyfának, hanem ünnepi fának nevezte. Ez elég volt arra, hogy a jobboldal a Fox News-on ebben lássa a karácsony elleni háborút.

A megfogalmazás azt feltételezi, hogy a baloldali értelmiség, a néptől eltávolodó elit legszívesebben szekuláris nevelési diktatúrát hozna létre. Ennek célja, hogy eltávolítsák Amerikát keresztény gyökereitől, és a multikulturalizmus nevében még inkább kiüresítsék. Érdemes tudni, hogy az első alkotmánykiegészítés megtiltja az államvallás létrehozását az Egyesült Államokban, ennek következtében tejesen hiányoznak a köztereken a vallási jelképek.

A karácsonyi amerikai vallási kompromisszum úgy néz ki, hogy a nyilvános tereken csak olyan jelképeket helyeznek el, ami átvitt értelemben kapcsolódik az ünnephez, de nem számít túl vallásosnak, azaz például betlehem helyett a Télapót jelenítik meg rénszarvas szánon.

Die Welt (welt.de)

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.