Küzdelem a szívritmuszavar ellen

2018. február 21., szerda 20:43, frissítve: szerda 20:55

Új, innovatív eszközök adományozásával segíti a Magyar Kardiológusok Társasága a szívritmuszavarok idejében történő felismerését és a szív- és érrendszeri betegségek visszaszorítását. A sikeresen pályázó kardiológiai szakrendeléseknek vagy ambulanciáknak hatvan darab WIWE diagnosztikai eszközt és tizenöt táblagépet adnak át – olvasható a lapunkhoz eljuttatott közleményből.

Merkely Béla, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója szerint a pályázat azért kiemelkedő jelentőségű, mert a pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő, hazánkban több mint háromszázezer embert érint. A pitvarfibrilláció legsúlyosabb lehetséges következménye a stroke, mely beszédzavarral és akár bénulással is járó súlyos állapot. Az idejében felismert kórkép azonban kezelhető, és a maradandó egészségkárosodást okozó agyi keringési zavar megelőzhető.

Az adományozott diagnosztikai eszköz elsősorban az ambuláns kardiológiai szakrendelésen megjelenő páciensek előszűrésére alkalmas. Online és offline mérés is végezhető vele. A 60 másodperces mérés alatt az eszköz az EKG, a pulzus és az oxigénszaturáció valós idejű eredményeit rögzíti, és a szívritmuszavar okozta stroke, hirtelen szívmegállás kockázatára hívja fel a figyelmet.

A pályázati felhívásra 2018. február 28-ig jelentkezhetnek azok az állami fenntartásban működő, kardiológus szakorvos által vezetett kardiológiai szakrendelések vagy kardiológiai szakambulanciák, amelyek legalább 2 éves tagsággal rendelkeznek a Magyar Kardiológusok Társaságánál. A részletes pályázati felhívás és a pályázati adatlap letölthető a társaság honlapjáról. A pályázatokat március 21-ig bírálják el, az eszközök átadására várhatóan 2018 áprilisában kerül sor.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.