Lakáshoz jutott egy miniszteri tanácsadó is Ferencvárosban

Varga Mihály bizalmasa panorámás önkormányzati ingatlant bérel a Ferencvárosban

2016. december 20., kedd 09:17, frissítve: kedd 11:11

A Fidesz–KDNP korábbi és jelenlegi önkormányzati képviselői mellett a nemzetgazdasági tárca miniszteri tanácsadója és férje is önkormányzati bérlakáshoz jutott Ferencvárosban – értesült lapunk. Varga Zsoltné Szalai Piroska korábban a nők munkaerőpiaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos volt, ma pedig Varga Mihály miniszter tanácsadója, és a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke. Jancsó Andrea, az LMP IX. kerületi képviselője hívta fel figyelmünket arra, hogy a tanácsadó férjével tavaly kötött határozatlan idejű lakásbérleti szerződést az önkormányzat. Vargáék a Thaly Kálmán utcában, egy felújított ingatlanban jutottak egy tetőtéri, panorámás lakáshoz.

Az ingatlanból nem mindennapi kilátás nyílik a budai hegyekre, erről Varga Zsoltné Szalai Piroska egy fényképet is közzétett idén nyáron a Facebook-oldalán. A lakásbérlés körülményeiről a miniszteri tanácsadót is megkérdeztük volna, ám lapzártánkig nem tudtuk utolérni.

Többek közt Vargáék lakásbérleti ügyéről érdeklődve megkerestük a ferencvárosi polgármestert is, ám neki nem volt tudomása arról, hogy a miniszteri tanácsadó és férje önkormányzati ingatlanhoz jutott a kerületben. Bácskai Jánosnál érdeklődtünk a Fidesz–KDNP jelenlegi és volt politikusai által bérelt önkormányzati lakásokról is. Múlt héten derült ki ugyanis, hogy nem csupán a budai Várnegyedben, hanem a Ferencvárosban is nagyvonalúak a kormánypártok képviselői: a piaci árak töredékéért osztogatják egymás közt a többnyire felújított önkormányzati ingatlanokat. Mészáros László, a Fidesz–KDNP ferencvárosi önkormányzati képviselője például egy 63 négyzetméteres önkormányzati lakást bérel „piaci alapon” 68 ezer forintért havonta. A szintén fideszes Görgényi Máté egy 104 négyzetméteres önkormányzati lakást bérel 118 ezer forintért havonta. Ráadásul az ő esetében a bérleti szerződés eredetileg a nagymamája nevére szól, aki sosem lakott az ingatlanban. Veres László, az előző önkormányzati ciklus fideszes képviselője már meg is vásárolhatta az önkormányzattól azt a bérlakást, amelyben lakott. A 90 négyzetméteres ingatlant 9,6 millió forintért vehette meg. Szintén kirívóan olcsón, mindössze 8,7 millió forintért jutott egy 72 négyzetméteres lakáshoz a korábbi fideszes alpolgármester lánya.

Bácskai János szerint azonban minden szabályosan történt. Bár a szóban forgó ingatlanokhoz hasonlókat körülbelül háromszoros áron lehet kibérelni a piacon, a polgármester azt közölte, hogy a „valós piaci árakhoz képest kirívóan kedvező áron” sem képviselők, sem más nem jutott lakáshoz. Mivel a közelmúltig polgármesteri hatáskör volt elbírálni az önkormányzati lakások kiutalását, érdeklődtünk arról is, hány esetben látta úgy, hogy összeférhetetlenség vagy erkölcsi aggály alapján nem támogatja a szerződés megkötését. A válasza az volt, hogy egyetlen esetben sem.

A ferencvárosi lakásrendelet szerint egyébként a bérlők 50 százalékos engedménnyel vásárolhattak lakást a kerületben. Mivel a jelenlegi piaci viszonyok szerint kirívóan alacsony áron kelnek el a lakások, azt is megkérdeztük Bácskaitól, kezdeményezi-e ennek a kedvezménynek az eltörlését, ám válasza szerint egyelőre ez nem áll szándékában.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Jancsó Andrea, az LMP IX. kerületi képviselője szerint éppen az ingatlanértékesítések szabályait kellene szigorítani a kerületben, s több független értékbecslésre lenne szükség a lakások felmérésekor. A politikus azt mondta, a bérleti díjakat is szükséges lenne a piaci árakhoz igazítani, legalábbis a „piaci alapú” ingatlanbérlések esetében, így ugyanis több pénz folyhatna be az önkormányzat kasszájába. A polgármesterrel ellentétben ő azon az állásponton volt, hogy erkölcsi szempontból erősen megkérdőjelezhető, hogy fideszes képviselők jutottak ingatlanhoz, miközben a rászorulóknak nem jut lakás.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.12.20.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.