Lakmuszpapír lehet a solymári önkormányzati választás

2017. december 10., vasárnap 18:13, frissítve: vasárnap 20:34

„Nagyon nem jó, hogy olyan megosztott az ország, amilyen. Nem kell hozzánk migránsokat betelepíteni, a folyamatos gyűlölködés eredményeként tönkretesszük az országot mi magunk is. Nagyon szomorú ez így” – nyilatkozta lapunknak egy negyvenes férfi a polgármesteri hivatal előtt, miután leadta voksát az időközi választáson a solymári 6-os számú egyéni önkormányzati választókerületben. Eredetileg videoriportot szerettünk volna készíteni, de ahogy mások, úgy ő is visszautasította a lehetőséget, még kamerán kívül sem árulta le pártkötődését, illetve azt, hogy kire szavazott. Ahogy mondta, a mostani választást, s általában a választásokat magánügynek tekinti, ezért megtartja magának, kire is adta le most a voksát, s miért választotta őt.

Vele volt a legnagyobb szerencsénk, mert ő legalább röviden elmondta véleményét, még ha nem is vállalta nevével, arcképével. Pedig úgy gondoltuk, a vasárnapi ebéd után, fél kettő és kettő között, jól lakva talán közlékenyebbek az emberek. A szavazóhelyiségből kilépő negyvenöt-ötven év körüli házaspár tagjai például udvariasan meghallgatták mondandónkat, majd közölték, nem akarnak nyilatkozni.

Az első visszautasítás nem vette kedvünket, még reménykedtünk, hogy lesz további megszólalónk, de csalódnunk kellett. Pedig kisebb-nagyobb időközökben jöttek az emberek, ám senki nem akart kötélnek állni. Egy az autóból kiszálló, jól szituált negyvenes párt például a szavazás előtt szerettük volna mikrofonvégre kapni, de ők ugyancsak határozottan zárkóztak el a nyilatkozat elől. Fiatalokkal nem nagyon találkoztunk.

Egyetlen közös pont volt bennük: mindenki udvariasan visszautasította a megszólalás lehetőségét. Persze az is lehet, hogy a hagyományosan jobboldali nagyközségben az emberek egyszerűen zárkózottabbak az átlagnál, vagy félnek elárulni pártkötődésüket. 

A mostani időközi önkormányzati választásra azért került sor, mert a korábbi önkormányzati képviselő, a kereszténydemokrata Gaal Gergely országgyűlési képviselőségre váltott. A solymári választást egyébként azért övezi most ekkora figyelem, mert ez lehet a próbája a sokak által hiányolt ellenzéki összefogás működőképességének. A választókerületben függetlenként induló Kárpáti Zsuzsannát ugyanis immár hat ellenzéki párt – DK, Együtt, LMP, MSZP, Párbeszéd és Momentum – is támogatja, a Jobbik pedig nem indított jelöltet. Vele szemben az előd Gaal Gergely által támogatott kereszténydemokrata Dalos Attila igyekszik a kormánypártok pozícióját újabb győzelemmel erősíteni.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Kárpáti Zsuzsanna egyébként több médiumnak is úgy nyilatkozott: Solymár jobboldali község, de így is esélyesnek tartja magát, hiszen a függetlensége miatt nincs rajta semmilyen politikai bélyeg. Hosszú ideje a településen él, fotósként dolgozik, s helyben mindenki ismeri. Azt ígérte, a választás után sem lép be egyik pártba sem, és ezt tisztázta a támogatóival is.

Egyébként hosszú ideig két indulóról volt szó, de aztán a Munkáspárt jelöltje, Pálmai Ferenc is megjelent a színen. Nem valószínű azonban, hogy ez érdemben befolyásolja majd az eredményt. Néhány szavazatot vihet el csak valamelyik tábortól, de most még azt sem lehet tudni, melyiktől.

Szóval egyfajta lakmuszpapírként szolgálhat a jövő évi országgyűlési választásra a mostani solymári csata. Persze, ahogy Kárpáti Zsuzsanna is jelezte, Solymár mindig is erősen jobboldali beállítottságú település volt. A 2014. évi önkormányzati választáson például egyéni körzetben kizárólag a jelenlegi kormánypártok jelöltjei győztek. Az MSZP–DK, az Együtt–PM és a Jobbik csak kompenzációs listán jutott egy-egy képviselői helyhez a tizenegy fős testületben. 2014-ben a kormánypárti jelölt, Gaal Gergely egyébként 215 szavazatot kapott (61,9 százalék), az MSZP–DK színeiben induló Aranyi Zoltán Zsolt 96-ot (27,6 százalék), a jobbikos Murányi Levente pedig 36 voksot szerzett (10,3 százalék).

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.