Lányi András: Orbánék tiszta lelkiismerettel rabolnak

MN

2018. január 11., csütörtök 12:56, frissítve: csütörtök 18:09

„A baloldal újjászületésének első és elengedhetetlen feltétele, hogy a jelenlegi formációk, az MSZP és a DK eltűnjenek a színről” – jelentette ki a 168 órának adott interjúban Lányi András író, filozófus, a Védegylet alapítója. Lányi legújabban az LMP programját szerkesztette, amiről azt mondta: az LMP ökológiai elkötelezettségű párt, amely világos és másoktól eltérő választ ad arra, merre kellene haladnia az országnak.

Lányi szerint az LMP nem baloldali, és épp az az egyik érdeme, hogy ellen tudott állni a jobb- és baloldali csábításnak és zsarolásnak. „Olyan célokat képvisel, amelyek túlmutatnak a jobb- és baloldalnak nevezett gyűlöletközösségek vetélkedésén” – mondta Lányi, aki szerint az LMP az egyetlen párt a Fidesztől balra, amely elnyerheti a kiábrándult egykori Fidesz-szavazók bizalmát. „Ők soha nem fognak a többszörösen kompromittált baloldali pártokra szavazni, inkább kitartanak a Fidesz mellett akkor is, ha az minden ígéretét meghazudtolta már” – fogalmazott Lányi, aki szerint jelenleg nincs fontosabb politikai tennivaló, mint „megszabadulni ettől a rablóbandától”.

A Védegylet-alapító szerint csak az LMP és az Új Kezdet programjában szerepel a decentralizáció, az alulról építkezés, az emberi lépték a gazdaságban és a helyi közösségek önrendelkezésének biztosítása. „Ha ez nincs, akkor mi marad? Marad a gyűlöletpolitika: azzal erősítjük szavazótáborunk hűségét, hogy képzeletbeli ellenségekkel hadakozunk, amelyektől csak Orbán Viktor képes megvédelmezni a mindenfelől támadott nemzetet. De ő is csak orosz és kínai illiberális elvtársainak segítségével” – mondta.

„Ilyen gátlástalanul rabolni csak tiszta lelkiismerettel lehet” – fogalmazott Lányi, aki szerint Orbán Viktornak és „tettestársainak” tiszta a lelkiismeretük, mert azt mondják, létrehoznak egy új középosztályt. Csakhogy fogalmuk sincs arról, mi az, hogy középosztály, mert amit létrehoznak, nem az. „Nem független, nem a saját szorgalmának vagy képességeinek köszönheti felemelkedését, hanem a hatalom gátlástalan és elvtelen kiszolgálásának. Ez nem polgárosodás, hanem refeudalizáció” – mondta Lányi.

A Jobbik szerinte a maradék hitelét is elveszítette a középre fordulással. „Ez hazugságpárt” – mondta Lányi, aki egyetértene az összes ellenzéki párt tisztán technikai összefogásával, de ennek „szigorúan és hangsúlyozottan elvtelennek kell lennie”, szigorúan tilos lenne ennek programot adni. „Épp azt kell hangsúlyozni: semmiben sem értünk egyet, a céljaink nem közeledtek egymáshoz, kizárólag azért fogtunk össze, hogy elhárítsuk a katasztrófát, amit a Fidesz további kormányzása jelentene” – mondta a technikai összefogásról Lányi András.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.