Lányi András: Orbánék tiszta lelkiismerettel rabolnak

MN

2018. január 11., csütörtök 12:56, frissítve: csütörtök 18:09

„A baloldal újjászületésének első és elengedhetetlen feltétele, hogy a jelenlegi formációk, az MSZP és a DK eltűnjenek a színről” – jelentette ki a 168 órának adott interjúban Lányi András író, filozófus, a Védegylet alapítója. Lányi legújabban az LMP programját szerkesztette, amiről azt mondta: az LMP ökológiai elkötelezettségű párt, amely világos és másoktól eltérő választ ad arra, merre kellene haladnia az országnak.

Lányi szerint az LMP nem baloldali, és épp az az egyik érdeme, hogy ellen tudott állni a jobb- és baloldali csábításnak és zsarolásnak. „Olyan célokat képvisel, amelyek túlmutatnak a jobb- és baloldalnak nevezett gyűlöletközösségek vetélkedésén” – mondta Lányi, aki szerint az LMP az egyetlen párt a Fidesztől balra, amely elnyerheti a kiábrándult egykori Fidesz-szavazók bizalmát. „Ők soha nem fognak a többszörösen kompromittált baloldali pártokra szavazni, inkább kitartanak a Fidesz mellett akkor is, ha az minden ígéretét meghazudtolta már” – fogalmazott Lányi, aki szerint jelenleg nincs fontosabb politikai tennivaló, mint „megszabadulni ettől a rablóbandától”.

A Védegylet-alapító szerint csak az LMP és az Új Kezdet programjában szerepel a decentralizáció, az alulról építkezés, az emberi lépték a gazdaságban és a helyi közösségek önrendelkezésének biztosítása. „Ha ez nincs, akkor mi marad? Marad a gyűlöletpolitika: azzal erősítjük szavazótáborunk hűségét, hogy képzeletbeli ellenségekkel hadakozunk, amelyektől csak Orbán Viktor képes megvédelmezni a mindenfelől támadott nemzetet. De ő is csak orosz és kínai illiberális elvtársainak segítségével” – mondta.

„Ilyen gátlástalanul rabolni csak tiszta lelkiismerettel lehet” – fogalmazott Lányi, aki szerint Orbán Viktornak és „tettestársainak” tiszta a lelkiismeretük, mert azt mondják, létrehoznak egy új középosztályt. Csakhogy fogalmuk sincs arról, mi az, hogy középosztály, mert amit létrehoznak, nem az. „Nem független, nem a saját szorgalmának vagy képességeinek köszönheti felemelkedését, hanem a hatalom gátlástalan és elvtelen kiszolgálásának. Ez nem polgárosodás, hanem refeudalizáció” – mondta Lányi.

A Jobbik szerinte a maradék hitelét is elveszítette a középre fordulással. „Ez hazugságpárt” – mondta Lányi, aki egyetértene az összes ellenzéki párt tisztán technikai összefogásával, de ennek „szigorúan és hangsúlyozottan elvtelennek kell lennie”, szigorúan tilos lenne ennek programot adni. „Épp azt kell hangsúlyozni: semmiben sem értünk egyet, a céljaink nem közeledtek egymáshoz, kizárólag azért fogtunk össze, hogy elhárítsuk a katasztrófát, amit a Fidesz további kormányzása jelentene” – mondta a technikai összefogásról Lányi András.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.