Lázár: A visszaélés, manipuláció lehetőségét meg kell szüntetni + Videó

PR

2012. április 11., szerda 20:33, frissítve: szerda 22:15

A képviselői jövedelmek átalakításának egyik legfontosabb momentuma a nyomon követhetőség és az átláthatóság; meg kell szüntetni a visszaélésnek és a manipulációnak a lehetőségét – mondta a Fidesz frakcióvezetője szerdán délután a Klubrádióban.
A Kereszténydemokrata Néppárt azt szeretné, ha az országgyűlési képviselőség mellett lehetne más foglalkozásokat is gyakorolni a jövőben – mondta Semjén Zsolt szerdán Budapesten a képviselői javadalmazás ügyében a Fidesszel kialakult vitáról. Bővebben>>>

Lázár János a rádió Szabad Sáv című műsorában azt mondta, hogy az lenne a kívánatos, ha a jövőben a képviselő ne pénzt kapjon, hanem például egy üzemanyagkártyát, amely ellenőrizhető; ne kapjon lakhatási támogatást, hanem az Országgyűlés hivatala állja az esetleges szállodai költségeket. „Tehát a visszaélésnek, a manipulációnak a lehetőségét meg kell szüntetni” – hangsúlyozta.

A frakcióvezető rámutatott: azt az ellentétet nehéz áthidalni a témában, hogy a választók szerint a képviselők pénze túl sok, míg a másik fél szerint, ha nincs független egzisztenciájuk, akkor sérül a döntési szabadságuk. Hozzátette: jelenleg egyeztetések zajlanak házon belül a témában. Lázár János véleménye szerint a magyar viszonyoktól nem szakadhat el a képviselők majdani fizetése, de azt is figyelembe kell venni, hogy a közép-európai átlagban a magyar politikusok jóval kevesebbet keresnek.


A műsorvezetőnek arra a felvetésére, hogy megnövelik-e a képviselők fizetését, ha megtiltják nekik, hogy a parlamenti álláson kívül mást is vállaljanak, Lázár János azt válaszolta: „Elfogadom azt, ha egy összegszerű vita van, ahhoz egy viszonyítási alapot kell képezni. Ez lehet a magyar átlagkereset, aminek valahányszorosa a parlamenti képviselő éves jövedelme, lehet a kormányzati szférában egy helyettes államtitkári vagy államtitkári fizetés, lehet a közép-európai országok átlaga (…), és a normális középosztálybeli egzisztenciának megfelelő fizetés mellett minden költségtérítésre szánt forint csak átlátható formában mehet.”

Az Országgyűlés keddi döntése alapján más keresőfoglalkozást nem folytathatnak, és egyéb megbízatásukért – a tudományos, oktatói, művészeti, valamint a jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet kivéve – nem fogadhatnak el díjazást a parlamenti képviselők a következő ciklustól. A fideszes Kovács Zoltánnak az új országgyűlési törvényjavaslathoz fűzött módosító indítványát 253 igen szavazattal, 47 ellenében, 12 tartózkodás mellett fogadta el a parlament. A törvényjavaslaton már csak közvetlenül a jövő hétfői zárószavazás előtt változtathat a Ház.

A KDNP változtatna

A kétharmados többséget igénylő módosító indítvány a kormányoldalt is megosztotta: a kereszténydemokrata frakció nagy többsége – 30 képviselő – ellene szavazott, és így tett négy fideszes politikus is. Megszavazta viszont a javaslatot a jobbikos képviselők többsége. Az MSZP nem vett részt a szavazásban, míg az LMP-frakció nagy része nemmel voksolt. A KDNP a kedd délelőtti frakciószövetségi ülésen jelezte, hogy több ponton változtatni kívánnak a javaslaton, mert így azt nem tudják támogatni. A határozathozatalok után hétfőn éjjel még egyeztetett egymással a két kormányzópárt.

Rubovszky György az MTI-nek azt mondta, nagyon reméli, hogy a végszavazásra meg tudnak állapodni a vitatott pontokban. Úgy látta, megértésre találtak a Fidesz frakcióvezetőjénél felvetéseik. A több mint egyórás megbeszélésen jelen volt mindkét kormánypárti frakció vezetője. Rubovszky György azt mondta: miután ismertették álláspontjukat, „bizonyos vitafoszlányok” alakultak ki, majd abban maradtak, hogy a nagyon közeli napokban ismét leülnek egyeztetni.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.