Lázár János a Magyar Nemzetnek: A retorzió nem fog elmaradni

2017. szeptember 8., péntek 11:22, frissítve: szombat 11:20

Hogyan lehetséges az, hogy egy távozó nagyköveti nyilatkozat miatt Magyarország megszakítja a nagyköveti szintű kapcsolatokat Hollandiával, de amikor Ukrajna egy olyan oktatási törvényt fogad el, amely a kárpátaljai magyarság létét veszélyezteti, a magyar kormány beéri azzal, hogy csak a szavak szintjén reagál? Erről is kérdeztük Lázár Jánost csütörtöki algyői lakossági fóruma után videointerjúnkban.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt ígérte:

a retorzió nem fog elmaradni.

Ugyanakkor szerinte érdemes megvárni, hogy a kárpátaljai határon túli politikusok milyen tanácsot adnak a fellépés erejével kapcsolatban. A politikus szerint az sem kérdés, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is meg fog szólalni az ügyben.

– Nem gondolom, hogy a kormány Ukrajna-politikája csőd lenne, mert a határon túli magyarságért azokkal az országokkal mindig tárgyalásos viszonyt kell fenntartani, ahol a külhoni közösség él – válaszolta további kérdésünkre.

Távozna a kormányból?

A minisztert arról is kérdeztük, igaz-e, hogy a 2018-as választások után inkább választókerületében folytatná a munkáját. – Szívem szerint, ha csak rajtam áll, a választókerületemet választom. Úgy gondolom, hogy az itteni közösségeknek szükségük van arra, hogy segítsek nekik, és én segíteni szeretnék. Többet, mint amennyit eddig tettem – mondta. Lázár szerint egy fenékkel két lovat megülni „nem könnyű dolog”, ráadásul a politikában ő a rotáció, a vérfrissítés és a dinamizálás híve. – A tervem valóban az, hogy az eddigieknél sokkal többet szeretnék itthon lenni és dolgozni, úgy látom, hogy az ország ügyei mennének nélkülem is – tette hozzá.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.