Lázár János a Magyar Nemzetnek: A retorzió nem fog elmaradni

Hutter Marianna

Hutter Marianna

2017. szeptember 8., péntek 11:22, frissítve: szombat 11:20

Hogyan lehetséges az, hogy egy távozó nagyköveti nyilatkozat miatt Magyarország megszakítja a nagyköveti szintű kapcsolatokat Hollandiával, de amikor Ukrajna egy olyan oktatási törvényt fogad el, amely a kárpátaljai magyarság létét veszélyezteti, a magyar kormány beéri azzal, hogy csak a szavak szintjén reagál? Erről is kérdeztük Lázár Jánost csütörtöki algyői lakossági fóruma után videointerjúnkban.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt ígérte:

a retorzió nem fog elmaradni.

Ugyanakkor szerinte érdemes megvárni, hogy a kárpátaljai határon túli politikusok milyen tanácsot adnak a fellépés erejével kapcsolatban. A politikus szerint az sem kérdés, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is meg fog szólalni az ügyben.

– Nem gondolom, hogy a kormány Ukrajna-politikája csőd lenne, mert a határon túli magyarságért azokkal az országokkal mindig tárgyalásos viszonyt kell fenntartani, ahol a külhoni közösség él – válaszolta további kérdésünkre.

Távozna a kormányból?

A minisztert arról is kérdeztük, igaz-e, hogy a 2018-as választások után inkább választókerületében folytatná a munkáját. – Szívem szerint, ha csak rajtam áll, a választókerületemet választom. Úgy gondolom, hogy az itteni közösségeknek szükségük van arra, hogy segítsek nekik, és én segíteni szeretnék. Többet, mint amennyit eddig tettem – mondta. Lázár szerint egy fenékkel két lovat megülni „nem könnyű dolog”, ráadásul a politikában ő a rotáció, a vérfrissítés és a dinamizálás híve. – A tervem valóban az, hogy az eddigieknél sokkal többet szeretnék itthon lenni és dolgozni, úgy látom, hogy az ország ügyei mennének nélkülem is – tette hozzá.

A szerkesztő ajánlja

Stier Gábor

„Kijev nem írhat minden bajt a háború számlájára”

Az egykor Viktor Janukovics csapatában dolgozó politológus, Koszty Bondarenko nem csalódott a Majdanban, mert nem is várt tőle semmit.

Kuthi Áron

Későn ébredt az összes kisebbségi magyar párt

Öt hét alatt még legalább 300 ezer aláírást kell összegyűjteni az őshonos kisebbségek uniós védelme érdekében. A kudarcot is meg kell tudni magyarázni.

Radványi Benedek

Burján Csaba: Amikor kijöttünk Phjongcshangba, korizni alig tudtam

Az aranyérmes gyorskorcsolyázót már az általános iskolában azzal cukkolták, hogy olimpiai bajnok lesz. Interjú.

B. Kovács Gergely

A magyar falu, ami kis túlzással a fél világnak készít fakanalat

Pedagógiai fenyítőeszköz, konyhai alapfelszerelés és a nemzeti minimum. Egy nógrádikum nyomában.