Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

2018. január 18., csütörtök 11:41, frissítve: péntek 17:51

Legutóbb a Rákosi-diktatúrában bélyegeztek meg és üldöztek úgy katolikus plébánost, ahogy azt a sajtó – például a Magyar Nemzet is – Németh Lászlóval tette Hódmezővásárhelyen – egyebek mellett erről beszélt lapunknak Lázár János rövid interjújában. A Miniszterelnökséget vezető miniszterrel szerdai lakossági fóruma után beszélgettünk a hódmezővásárhelyi polgármester-választásról (korábban ő maga is betöltötte a tisztséget), és arról is kérdeztük, nyilvánosságra fogják-e hozni a Tiborcz István volt cégével kapcsolatos OLAF-jelentést. 

– Mit szól ahhoz, hogy a polgármester-választási kampány ennyire megosztja a hódmezővásárhelyieket?
– Várjuk meg a szavazás eredményét, akkor kiderül, mennyire megosztottak a vásárhelyiek.

– Tehát ön szerint nem megosztó a mostani helyzet?
– Az a jó a demokráciában, hogy mindenki elmondhatja a saját véleményét, és a választópolgárok a fülke magányában majd eldöntik, ki legyen a város polgármestere. Az ő bölcsességükre van bízva. 

– Ha úgy alakul, hogy a választásuk Márki-Zay Péterre esik, akkor mit gondol, vele is szövetséget kötne Orbán Viktor a város érdekében? Hiszen éppen az imént megtartott lakossági fórumán említette, hogy a miniszterelnök évek óta támogatja Hódmezővásárhelyt.
– Ezt Márki-Zay úr kizárta, tekintve, hogy Rákosi Mátyás diktatúrájához hasonlította Orbán Viktor rendszerét. Ez némileg megnehezíti az együttműködést.

– A személyes sértettség nehezíti meg?
– Nem a személyes sértettség. Márki-Zay úr meghatározta, hogy ki az ő szövetségese: Gyurcsány Ferenc támogatja. Nem hiszem, hogy nekünk bármi kooperálnivalónk lenne vele.

– Nem csak Gyurcsány Ferenc: teljes ellenzéki összefogás alakult Márki-Zay pártján.
– Az a vásárhelyi, aki elfogadja a korábban a város tönkretételére törekvő Gyurcsány Ferenc támogatását, az én szememben nem vásárhelyi. Egy ilyen jelölttel nincs is miről beszélni a város jövője kapcsán. Az MSZP privatizálta a legnagyobb mezőgazdasági céget, amire több száz vásárhelyit bocsátottak el; leállíttatta a 47-es főút folyamatban lévő négysávosítását, ahol utána számtalan baleset történt; de be akarta záratni a város kórházát is, amelyet végül egy húszezres tüntetéssel sikerült csak megmenteni. Ez vízválasztó kérdés: lehet sok mindenben kooperálni, de Gyurcsány Ferenc támogatása kizárja azt, hogy valaki vásárhelyiként a vásárhelyiekkel együttműködjön.

– Ez Magyarország miniszterelnökénél is így kell hogy történjen?
– A vásárhelyiekről beszélek.

– Van még egy jelölt, aki nemrég szállt a ringbe, Hernádi Gyula…
– Nemrég? Már tizenhét éve politizál, nem nevezném új jelöltnek.

– …a mostani választási kampányba csak nemrég szállt be. Hernádi Gyula úgy fogalmazott, hogy egy telefonhívás buzdította a részvételre. Öntől jött a hívás?
– Nem szoktunk telefonon sem beszélni.

– Máskor sem?
– Nagyon régen nem beszéltem vele.

– Sokan mégis úgy vélik, hogy az indulásával az ellenzéki szavazatokat meg lehet osztani, ami a Fidesz jelöltjének, Hegedűs Zoltánnak a győzelmét segítené elő.
– Hernádi Gyula ádáz kampányt szokott ellenem folytatni, most is erre számítok. Korábban háromszor vagy négyszer próbálkozott legyőzni választáson, és nem szokta kímélni sem az én személyemet, sem a Fideszt. Kíváncsi vagyok, hogy a mostani kampányban hogyan fog viselkedni, az eddigi tapasztalatok nem túl biztatók.

– Viszont a helyiektől tudni, hogy Hernádi Gyula azt a teniszklubot vezeti, ahová az ön egyik gyermeke jár.
– Mindenki odajár, én is, mert csak egy teniszklub van a városban. Aki teniszezik, nem tud máshová járni Vásárhelyen.

 
Fotó: Balogh Dávid / Magyar Nemzet
 

– A pártpolitikának van helye a templomban?
– Olyan országban szeretnék élni, ahol egy katolikus plébános elmondhatja a véleményét anélkül, hogy a Magyar Nemzet megbélyegezné vagy üldözné… Önök ezt tették…

– Mivel bélyegeztük meg?
– …ilyen legutóbb a Rákosi-diktatúrában volt.

– De mivel bélyegeztük meg?
– A véleményét kérték számon a plébános úron.

– A kérdés, hogy pártpolitikának lehet-e helye a templomban.
– Szólás- és véleményszabadság van.

– Azok közül, akik részt vettek a misén, később sokan arról számoltak be, hogy szégyennek élték meg a plébános kiállását.
– Mindenki elmondhatja a véleményét ebben az országban. Azt szeretném, hogy egy katolikus plébánost ne bélyegezzenek meg és ne üldözzenek ezért. Mindegy, mi a véleménye, akkor se üldözzék, ha szidja a kormányt, és akkor se, ha kiáll mellette.

– Tehát ha Márki-Zay Péter mellett foglalt volna állást, az is rendben lett volna.
– Amennyiben ez a véleménye… Durva dolog, hogy ma Magyarországon egy katolikus plébánost a véleménye miatt megbélyegeznek és üldöznek a sajtóban. A legsötétebb diktatúrákban volt erre példa. Ez Pethő Sándor lapjához méltatlan.

– Beer Miklós, a váci egyházmegye püspöke azt fogalmazta meg, hogy szerencsétlen volt Németh László nyilatkozata, hiszen egy plébánosnak mindenkit képviselnie kell.
– Ez a püspök véleménye volt, amit tiszteletben tartok. Az a kérdés, hogy egy katolikus plébános elmondhatja-e 2018-ban szabadon a véleményét Magyarországon. Aki egy katolikus plébánost számonkér a véleménye miatt, az a véleménynyilvánítás szabadságát próbálja korlátozni. Ha újságíró, akkor is, ha politikus, akkor is. 

Az önkormányzatokon is múlik majd az OLAF-jelentés nyilvánosságra hozatala

Ha lezárult a vizsgálat, akkor nyilvánosságra hozhatja a kormány az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) jelentését, amelyben Tiborcz István (Orbán Viktor miniszterelnök veje) korábbi cégének pályázatait vizsgálták – erről is beszélt lapunknak Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, ha az eljárás végén megkapják az Európai Bizottság vonatkozó jelentését magyar nyelven, akkor a kormánynak válaszolnia kell az észrevételekre, ezután van lehetőség a végleges anyagot bárki által hozzáférhetővé tenni. Például a négyes metró esetében is a lezárt vizsgálatról készült dokumentumot publikálta a kormány, miután ahhoz a fővárosi önkormányzat hozzájárult. A mostani ügyben érintett önkormányzatok véleményét is ki fogják kérni a jelentés nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.