Lázár János nem olvasta az őt ért bírálatot

Hutter Marianna

Hutter Marianna

2017. október 6., péntek 17:31, frissítve: péntek 17:59

– Nem olvastam ezt a közleményt, olyan nagy figyelmet nem kaphatott – ezt állította Lázár János lapunk azon kérdésére a csütörtöki kormányinfón, hogy mit szólt Schmidt Máriának az őt a Sorsok Házával kapcsolatban súlyosan bíráló szavaihoz. A Magyar Nemzet két hete kérdezte a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy áll a holokauszt áldozatai emlékközpontjának többmilliárdos, évek óta húzódó projektje. Lázár akkor azt válaszolta, „sehogyan sem” áll, és ha belátható időn belül nem születik szakmai konszenzus, akkor az épületet más célra kell felhasználni. Ám a miniszter szavaira a projektért ugyancsak felelős, a Terror Háza Múzeumot vezető Schmidt Mária igen kemény hangvételű közleményben reagált. „Amíg Lázár János és személyes megbízásából a súlyos állampárti múlttal terhelt Zoltai Gusztáv kezében van a Sorsok Háza, addig annak megnyitására nincs remény” – írta. A történész így burkoltan azt is felhánytorgatta Lázárnak, hogy az egykori munkásőr és MSZMP-tag Zoltai évek óta a miniszter tanácsadója havi bruttó egymillió forintért.

A Lázár–Schmidt-csörte egyébként elég nagy sajtóvisszhangot kapott. Ezért finoman szólva is meglepő, hogy az egyébként mindig igen felkészült és jól tájékozott Lázár János nem hallott Schmidt reakciójáról. Annyi viszont egészen biztos, hogy a Miniszterelnökség sajtóosztálya értesült Schmidt bírálatáról, mert lapunk még a közlemény megjelenése napján kérdéseket küldött részükre, ám ezeket azóta sem válaszolták meg.

Lázár tegnapi kérdésünkre viszont arról beszélt: Zoltai Gusztávnak sosem volt, és nincs is köze a projekthez; hogy Schmidt Mária miért gondolhatja mégis így, azt tőle kell megkérdezni. További érdeklődésünkre, hogy mit szól az őt ért kritikához, azt válaszolta: „Ó, hát olyan sok választói levelet, véleményt és kommentet kapok a munkámmal kapcsolatban, hogy ez illeszkedik a sorba. Semmi probléma.” Azon kérdésünkre, hogy kereste-e Schmidt Máriát az eset óta, azt mondta, bárkivel felveszi a kapcsolatot, aki őt keresi, de ezt Schmidt nem tette meg.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.06.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.