Lázár kritizálta, a polgármesterek kiállnak a fideszes államtitkár mellett

2018. február 24., szombat 09:59, frissítve: szombat 15:08

A jelek szerint Szabó Zsolt államtitkár és fideszes országgyűlési képviselő mellett a hozzá hűséges polgármesterek is rossz néven vették Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Szabót illető éles és nyílt kritikáját. Annyira felháborodtak, hogy közös levélben tiltakoznak ellene – értesült a Magyar Nemzet. A nyilatkozatot az a herédi fideszes polgármester kezdeményezte, aki kedden a helyi postahivatalban „szólt be” egy alkalmazottnak, amiért nem írta alá az államtitkárt támogató ajánlást.

Kómár József László nyilatkozni nem akart, de elismerte: ő kezdeményezte a levelet. A nyilatkozatban a településvezetők egyetértenek az államtitkár tevékenységével: azzal, hogy az egyébként is fejlett Hatvannal szemben a térség kisebb településeit részesíti előnyben. A levelet Szabó Zsolt február eleji évértékelő rendezvényén tették a polgármesterek elé. Több érintett településvezetővel is beszéltünk, név nélkül azt mondták: nem presszionálták őket, illedelmesen kérték az aláírásukat.

Az említett évértékelőn egyébként „biodíszletként” ültették le Szabó köré a polgármestereket. Huth Gergely, a Pesti Srácok főszerkesztője, és Liebmann Katalin televíziós szakember kérdéseinek szemmel láthatóan nem az volt célja, hogy megizzasszák a képviselőt, így sem a Horváth Richárddal, Hatvan Fidesz-színekben megválasztott polgármesterével való vitáját, sem Lázár János kritikáját nem érintették. Horváthot információink szerint meg sem hívták az eseményre.

A Szabó Zsoltot támogató aláírások gyűjtésében aktív szerepet vállaltak a képviselő politikai munkatársai is. Tarnabodon például az évértékelő napján ülésezett a helyi testület, így Szabó közvetlen munkatársa vitte el az önkormányzathoz aláíratni a nyilatkozatot. A választókerület 38 polgármesteréből végül 36-an írták alá a levelet.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A hűségnyilatkozat közvetlen előzménye a február 1-jei kormányinfó, amelyen Lázár János nyíltan megfeddte Szabó Zsoltot. A miniszter a Magyar Nemzet kérdésére kijelentette: az államtitkár súlyos hibát követett el. Ezzel arra utalt, hogy – mint azt lapunk bemutatta – Hatvannak csak morzsák jutottak a Terület- és településfejlesztési operatív program megyei pályázatain, miután Szabó összeveszett Horváth Richárddal, miközben a Szabóhoz hű polgármesterek települései milliárdokat nyertek. Lázár János elrendelte a pályázatok felülvizsgálatát, és azt is kijelentette: az ügyben a polgármesternek száz százalékban igaza van.

Hasonló polgármesteri támogatást láthattunk a hetekben Veszprém megyében is. Ott Ovádi Péter fideszes jelöltnek tettek hűségesküt a településvezetők.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.24.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.