Lázár: Német mintára tervezik az új panelprogramot

MN

2017. június 8., csütörtök 15:04, frissítve: csütörtök 16:18

Sürgetővé vált az országban található 549 ezer panellakás felújítása, mivel az 1970 és 1990 közt épült házak életciklusa lejárt, mindenképpen modernizálásra szorulnak – mondta a szokásos csütörtöki Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az elmúlt tizenöt évben ebből 72 ezer lakást újítottak fel, ami a politikus szerint nagyon kevés, a következő évtizedben ennél sokkal gyorsabb ütemre lesz szükség, és a hőszigetelés önmagában nem is elegendő.

Orbán Viktor miniszterelnök május 26-án jelentette be Hódmezővásárhelyen, hogy kísérleti programot indítanak, amelynek része lehet akár a tízemeletes blokkok felső szintjeinek lebontása is. A bejelentés komoly vitákat és indulatokat váltott ki, Lázár ezért beszélt róla viszonylag hosszan. Azt is bejelentette, hogy pénteken a hódmezővásárhelyi közgyűlést tájékoztatja a tervekről.

A kormány egyeztetést kezdeményez a panellakásban élő 1,1 millió embert képviselő szervezetekkel, mert csak olyan lépést tart elképzelhetőnek, amellyel a lakástulajdonosok egyetértenek. A kabinet egyeztetni kíván az építészszakmával is, hiszen sokan vannak, akik terveztek panelházakat, részt vettek az építésükben, illetve kiérlelt koncepciójuk van a panellakásokkal kapcsolatban. Felvették emellett a kapcsolatot azokkal a német tartományokkal is, ahol komoly panelrekonstrukció volt, hogy megnézzék, hogyan lehet élhetőbbé tenni ezeket a házakat.

Lázár szerint a házak statikai állapota azt mutatja, hogy felújíthatók, de kérdés, hogy ez mennyibe kerül, és megéri-e. A hódmezővásárhelyi mintaprogram lényege pont az lenne, hogy felmérjék a házak technológiai állapotát, például a teljes gépészetet és az áramellátást is. Ezek után kell mérlegre tenni a lehetőségeket: vagy új házakat kell építeni, vagy felújítani a meglévőket, esetleg támogatást adni a lakóknak saját ház vásárlására. A Németországban bevált megoldások közt van a visszabontás is, de az első, hogy a lakókkal meg kell állapodni.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.