Lázár: Német mintára tervezik az új panelprogramot

MN

2017. június 8., csütörtök 15:04, frissítve: csütörtök 16:18

Sürgetővé vált az országban található 549 ezer panellakás felújítása, mivel az 1970 és 1990 közt épült házak életciklusa lejárt, mindenképpen modernizálásra szorulnak – mondta a szokásos csütörtöki Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az elmúlt tizenöt évben ebből 72 ezer lakást újítottak fel, ami a politikus szerint nagyon kevés, a következő évtizedben ennél sokkal gyorsabb ütemre lesz szükség, és a hőszigetelés önmagában nem is elegendő.

Orbán Viktor miniszterelnök május 26-án jelentette be Hódmezővásárhelyen, hogy kísérleti programot indítanak, amelynek része lehet akár a tízemeletes blokkok felső szintjeinek lebontása is. A bejelentés komoly vitákat és indulatokat váltott ki, Lázár ezért beszélt róla viszonylag hosszan. Azt is bejelentette, hogy pénteken a hódmezővásárhelyi közgyűlést tájékoztatja a tervekről.

A kormány egyeztetést kezdeményez a panellakásban élő 1,1 millió embert képviselő szervezetekkel, mert csak olyan lépést tart elképzelhetőnek, amellyel a lakástulajdonosok egyetértenek. A kabinet egyeztetni kíván az építészszakmával is, hiszen sokan vannak, akik terveztek panelházakat, részt vettek az építésükben, illetve kiérlelt koncepciójuk van a panellakásokkal kapcsolatban. Felvették emellett a kapcsolatot azokkal a német tartományokkal is, ahol komoly panelrekonstrukció volt, hogy megnézzék, hogyan lehet élhetőbbé tenni ezeket a házakat.

Lázár szerint a házak statikai állapota azt mutatja, hogy felújíthatók, de kérdés, hogy ez mennyibe kerül, és megéri-e. A hódmezővásárhelyi mintaprogram lényege pont az lenne, hogy felmérjék a házak technológiai állapotát, például a teljes gépészetet és az áramellátást is. Ezek után kell mérlegre tenni a lehetőségeket: vagy új házakat kell építeni, vagy felújítani a meglévőket, esetleg támogatást adni a lakóknak saját ház vásárlására. A Németországban bevált megoldások közt van a visszabontás is, de az első, hogy a lakókkal meg kell állapodni.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.