Lázár segítséget ajánlott a menekülteknek, a civilek szaván fognák

Hutter Marianna

Hutter Marianna

2017. október 5., csütörtök 20:26, frissítve: péntek 09:06

Írunk majd Lázár úrnak egy levelet, és rákérdezünk, pontosan hogyan gondolta – így reagált lapunk megkeresésére Siewert András, a Migration Aid igazgatósági tagja. Siewertet annak kapcsán kerestük, hogy a Miniszterelnökség vezetője csütörtökön azt nyilatkozta: a menekültek üdültetése kapcsán nyugodtan kérhetett volna segítséget a civil szervezet a magyar államtól, akkor elkerülhető lett volna az, ami Őcsényben történt. Lázár János úgy véli, azok a szervezetek, amelyek nem ezt tették, „felelőtlenül” és „nem körültekintően” jártak el, mert a magyar állam minden ellátást képes biztosítani. Példaként hozta fel a több százezer magyar, illetve határon túli gyermek nyári üdültetését ellátó állami Erzsébet-táborokat.

Siewert András lapunknak kifejtette,

a Migration Aid természetesen elfogadja a segítséget.

– Ha valaki jó szándékúan szeretne segíteni, hogy ezek az emberek be tudjanak illeszkedni a magyar társadalomba, akkor miért ne élnénk a lehetőséggel? – jegyezte meg.

A miniszter a kormányinfón közölte, hogy ma ötven kísérő nélküli kiskorú menekült van Magyarországon, róluk is gondoskodik a magyar állam. Ám Siewert Andrásnak erről más a tapasztalata. Mint elmondta, az érintett gyerekek egy részével – akik a fóti táborban laknak – két hete találkoztak, és ők arról számoltak be, nincsenek megfelelő méretű ruháik, pedig szükségük lenne rájuk az idő hidegre fordultával. A menekült gyerekek a Migration Aidtől kértek segítséget a probléma megoldásához. – Nem hogy nyaraltatást nem tud biztosítani az állam, az alapvető ellátásban sem tud minden esetben segíteni – tette hozzá.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A kormányinfón Lázárt kérdezték arról is, nem kellett volna-e Orbán Viktornak elítélnie, hogy a menekülteket nyaraltatni kívánó őcsényi panzióst megfenyegették, és kiszúrták az autójának kerekét. Ugyanis a miniszterelnök úgy reagált a történtekkel kapcsolatban, hogy „nagyon helyes, hogy határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket” a falubeliek. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban úgy fogalmazott, „az éremnek két oldala van”, vagyis nem adott érdemi választ arra, hogy Magyarország miniszterelnökének fel kellene-e szólalnia a kérdésben érintett bűncselekmények ellen.

Orbán Viktorral kapcsolatban a Magyar Nemzet is kérdezte a Lázár Jánost. Kíváncsiak voltunk rá, hogy miután Lázár szerint maga a miniszterelnök találta ki a kormányinfó műfaját, elképzelhetőnek tartja-e, hogy egyszer maga Orbán Viktor is eljöjjön egy kormányinfóra. Lázár azt válaszolta: még eddig nem merült fel, de meg fogja tőle kérdezni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.06.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.