Lebuktak az álfideszes ajánlószelvény-gyűjtők

Az interneten is árulják a cédulákat

MNO,

2010. február 11., csütörtök 13:57

Valósnak bizonyultak azok a korábbi információk, melyek szerint a választópolgárokat megtévesztve, országosan szervezett akció keretében illetéktelenek a Fidesz nevében készülnek ajánlószelvényeket gyűjteni – írja Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója csütörtöki közleményében. Információk szerint közben több internetes portálon árulják az ajánlószelvényeket.

• Több száz postaládát törtek fel két nap alatt a fővárosban
• Késsel támadtak a fideszes kopogtatócédula-gyűjtőre
• Péntekig meg kell érkeznie az ajánlószelvényeknek
• Nyitrai: Már százezer önkéntes segíti a Fidesz munkáját + Képriport

A közlemény arról tájékoztat, hogy a mai napon dél körül a józsefvárosi Fidesz-irodába lakossági jelzés érkezett telefonon, hogy gyanús személyek a Fidesz nevében kopogtatócédulákat gyűjtenek a VIII. kerületi Baross utcában, ám a Fidesz által korábban nyilvánosan bemutatott igazolvánnyal és megbízólevéllel nem tudják igazolni magukat. A Fidesz-iroda munkatársai azonnal értesítették a rendőrséget. A rendőrök el is fogták az egyik érintett személyt, és felvették az adatait. „További eljárásról, rendőri intézkedésről nincs információnk” – áll a közleményben.

A józsefvárosi Fidesz-irodára már szerdán is érkeztek bejelentések arról, hogy jogosultságukat igazolni nem tudó személyek ajánlószelvényeket gyűjtenek a Fidesz nevében, akkor azonban nem sikerült tetten érni őket. A Fidesz ismét felhívja a figyelmet arra, hogy ez a magatartás bűncselekmény, melyet a törvény 3 évig terjedő szabadságvesztéssel rendel büntetni.

„Felhívjuk a választópolgárok figyelmét, hogy minden esetben győződjenek meg arról, hogy a Fidesz nevében gyűjtő aktivisták rendelkeznek-e igazolvánnyal és megbízólevéllel!” – hangsúlyozza a közlemény. 

Az interneten „bárki viheti”

Internetes piacon árulnak ajánlószelvényeket, az egyik portálon 500 forintos kikiáltási ártól lehet licitálni a szelvényekre, annak ellenére, hogy ezt a törvény tételesen tiltja. Az egyik magyar árverezési oldalon 1000 forintos „villámáron” hozzá lehet jutni a szelvényekhez, sőt egy négytagú Vas megyei család valamennyi ajánlószelvényét együtt is meg lehet venni.

Az oldalon a fizetés módjaként készpénzes személyes átvételt jelöltek meg, de a szelvényekhez „ajánlott levélként előre utalással” is hozzá lehet jutni. Az aukciót március 3-áig hirdették meg, a szelvényeket a hirdetés szerint „bárki viheti”.

Az ajánlószelvények áruba bocsátása tilos, ezt a választási eljárásról szóló törvény tiltja. A kikézbesített szelvények hátoldalán a választási irodák – az említett törvényt idézve – felhívják a választók figyelmét arra, hogy „az ajánlásért az ajánlónak vagy rá tekintettel másnak előnyt adni vagy ígérni, valamint az ajánlásért előnyt kérni, illetőleg előnyt vagy annak ígéretét elfogadni tilos”.

(OS/MTI)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.