Lecsapnak a kertvárosokra a végrehajtók

2017. szeptember 20., szerda 14:04, frissítve: csütörtök 11:56

Rácsos gyerekágyat tuszkol be egy kantáros munkanadrágot viselő, középkorú férfi egy legalább húszéves kombi autó csomagterébe, a kék nejlonzacskókban lévő játékok és ruhák közé, közben komótosan pereg rá az eső. A jelenetet a budafoki családi ház udvaráról az ingatlan új birtokosai – egy idősebb férfi, a felesége, és talán felnőtt fiuk –, valamint a bírósági végrehajtó és emberei figyelik feszülten. A ház előtti járdán három rendőr bámul unottan. Egy devizahiteles kilakoltatásának pillanatképe, ami az utóbbi és az elkövetkező hónapok tökéletes illusztrációja. – Ez a fotó nem festene túl jól a „Magyarország jobban teljesít”-plakátokon – mondja félig mosollyal, félig haraggal az ágyat rámoló Szabó Andor testvére, Ernő. Ő kénytelen tétlenül bámulni Andor és felesége cipekedését, mivel a végrehajtó még pakolni sem engedi be a házba.

– Ha én kölcsönadok neked százezer forintot, és kétszázezret kérek vissza, a törvény szerint uzsorás vagyok. Ha a bank ad neked kölcsön, és a kétszeresét kéri vissza, akkor az rendben van – sommázza Ernő a lakossági devizahitelekkel szembeni máig tartó, össznépi értetlenséget.

 
A következő hónapokban sokan járhatnak így, hiszen a kilakoltatási moratórium csak decemberben kezdődik
Fotó: Balogh Dávid / Magyar Nemzet
 

Szabó Andor története tipikusnak mondható. A burkoló szakmájú, vállalkozóként dolgozó férfi 2007-ben, a devizaalapú hitelek homályba veszett fénykorában vett föl 13,5 millió forint szabad felhasználású, svájcifrank-alapú kölcsönt egy banktól. Részben vállalkozására költötte a pénzt. Az értékbecslés alapján a szülei tulajdonában lévő ház akkor 18 millió forintot ért. Az évek során a kölcsönből 6 milliót fizetett ki. A végrehajtás kezdetekor a bank már 27 milliós tartozást követelt rajta. – Havi 68-69 ezer forinttal indult a törlesztés, de a hitellel kombinálva életbiztosítást is fizettem, évi 700 ezer forintot. 2011-re havi 148 ezer forintra ment föl a törlesztőrészlet, de még fizettem. Viszont volt egy autóbalesetem, szétnyílt a koponyám, így hónapokig nem tudtam dolgozni. Ekkor csúsztam pár havi törlesztővel, azóta görgettem magam előtt a tartozást. Úgy döntöttem, nem fizetek tovább. Nem láttam értelmét, az adósságom csak nőtt, úgy éreztem, soha nem szabadulok tőle – mesélte Andor, aki testvérével ebben a házban nőtt föl, két éve pedig feleségével és gyerekével élt az ingatlanban. Felesége egy hete szülte második gyermeküket, de nem kaptak haladékot a költözésre. Most egy ideig Andor szüleinek jelenlegi házában fognak lakni. Négyen egy szobában.

 
Míg 2013-ban 550 kilakoltatás történt, 2016-ban már 3100
 Fotó: Balogh Dávid / Magyar Nemzet
 

Idén is december 1-jén kezdődik a téli kilakoltatási moratórium, így a lakáskiürítések száma igencsak meredeken kezdett emelkedni az országban. A növekvő tendencia már évek óta tart. Szabó Tímea független parlamenti képviselő írásbeli kérdésére Trócsányi László igazságügyi miniszter nemrég közölte: 2017 első félévében 708 családot lakoltattak ki, az év második felében pedig várhatóan további 1000-1100-at fognak. Összehasonlításul: míg 2013-ban 550 kilakoltatás történt, 2016-ban már 3100.

A kilakoltatások híre bejárja a kertvárosokat. Andor felesége meséli, nem messze egy kétgyermekes család kiköltöztetéséről hallott. Szabóék esete annyiban speciális, hogy a bank nem kért árverést, a házat birtokba vevő magánszemély a követelést vette meg a banktól. Andor megpróbált megegyezni vele, pénzt ajánlott, de nem jutottak semmire. Pattanásig feszült a hangulat, a kiköltöztetett családapa barátságosságot színlelve veregeti meg az üldögélő új birtokos vállát. Párja kifejezetten ellenséges a sajtóval, Andorral is összeszólalkoznak, a végrehajtó csitítja őket. – Romániában lehet ez a stílus, de nálunk nem! – zárja a vitát az új birtokos felesége, utalva a kiköltöző férfi erdélyi származására.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.09.20.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.