Leégett ház: százmilliókkal segít az önkormányzat

MNO

2014. július 24., csütörtök 19:32, frissítve: csütörtök 19:51

A terézvárosi önkormányzat közleményében tudatja, július 24-én rendkívüli testületi ülést tartott, amelyen döntést hozott az Andrássy út 83–85. alatti épület életveszély-elhárításáról, egyúttal tájékoztatta a lakókat a várható intézkedésekről.

A képviselő-testület elfogadta a Hassay Zsófia polgármester által megkötött szerződést a PBF-Triagonál Kft.-vel az ingatlanon fennálló életveszély-elhárítás első üteméről, amely a múlt hét végén kezdődött el, és az épület külső részének megtisztítását jelenti. A testület úgy döntött, hogy a társasház anyagi helyzetére való tekintettel előzetesen vállalja az életveszély-elhárítás második, épületen belüli ütemének költségét is.

Támogatás

Segít a kormány is
A kormány segíteni kíván a múlt kedden kigyulladt Andrássy úti palota helyreállításában. A tárca kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára két héten belül szeretne tárgyalóasztalhoz ülni a felújításban érintettekkel

A közlemény emlékeztetett, hogy a képviselők megszavazták, hogy az önkormányzat az általános tartalékból a céltartalékba átcsoportosít 250 millió forintot az ingatlanban keletkezett tűzesettel összefüggő életveszély-elhárításra. A munkák elvégzésére a városgazdálkodási és környezetvédelmi bizottság közbeszerzési pályázatot ír ki. További 30 millió forint felhasználásáról a polgármester dönt, amelyet a lakók szállásgondjainak megoldására, illetve a szakértői vélemények díjára fordít.

A kerület vezetése támogatást nyújt minden olyan, az ingatlanban lakó, állandó lakóhellyel rendelkező tulajdonos számára, aki más módon nem tudja megoldani a lakhatását. Az önkormányzat egyedi kormányzati segítséget kér a rendkívüli helyzetekre fenntartott előirányzat terhére a káresettel összefüggésben. Az épület tetőszerkezetének elkészítésére pedig koncepciótervet készíttet a polgármester.

Járható az Andrássy út

A kivitelező cég a vártnál jobban halad a külső életveszély-elhárítási munkálatokkal, ezért a július 17-i tűzeset miatt lezárt közterületek jelentős részét hamarabb átadhatják a forgalomnak. A környező utcákat érintő elkerítés és részleges útzár több mint egy hete van érvényben a Kodály köröndi palotánál, csütörtök délután azonban megnyitották az Andrássy út lezárt részét a forgalom előtt.

A csütörtöki statikus szakértői szemle szerint a munkálatok ütemére tekintettel a jövő hét végére a Szív utca és a Felsőerdősor utca is járható lehet. A Felsőerdősorban a parkolósáv és a járda marad lezárva az úttest megnyitása után is a bontási, építési munkálatok miatt, valamint az Andrássy út és a palota közötti szervizút, az Andrássy úti járdát érintő elkerítést azonban várhatóan már jövő pénteken feloldják.

Életveszélyes épület

A múlt kedden a 2400 négyzetméter alapterületű épület tetőszerkezetében keletkezett tűz, leégett a ház tetőtere és legfelső, lakatlan harmadik emelete. Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok korábbi tájékoztatása szerint a tűz valószínűleg összefügg az épületen végzett felújítási munkálatokkal.

A tűzben a lakók közül nem sérült meg senki, de több rendőrt kórházba vittek füstmérgezés, illetve kisebb égési sérülések miatt. Az épületet életveszélyessé nyilvánították, így a lakók nem térhettek vissza otthonukba.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.