Lefeküdt aludni a tárgyalásán a körúti robbantás vádlottja

2018. március 19., hétfő 10:13, frissítve: hétfő 15:13

Arra panaszkodott, hogy nagyon fáradt, mert az előzetes letartóztatásban nem tud pihenni, ezért leheveredett a vádlottak padjára P. László, a Teréz körúti robbantás elkövetésével vádolt fiatalember. 

Hétfői tárgyalásán Kalina József bíró épp nyomozati iratokat ismertetett, amikor P. László jelezte, nem kíván részt venni az eljárásban, ezért nem érti, hogy miért kell neki egyáltalán megjelennie a Fővárosi Törvényszéken. Többször elismételte, hogy nagyon fáradt, a bv-ben nem tud pihenni. 

Kalina József bíró erre úgy reagált, hogy kötelessége részt venni a bizonyítási eljárásban, és hogy közben a tárgyaláson is pihenhet. 

– Lefekhetek ide? – kérdezte P. László. 
– Dehogy feküdhet – így a bíró.
– De az előbb mondta, hogy pihenhetek.
– Ülve pihenhet. Ha akarja, a bv-s őrök kitámasztják oldalról.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ez a feleselgetés még tartott egy rövid ideig, mire Kalina megelégelte, hogy megpróbálják rászedni: „Én nem hülye gyerek vagyok, hanem a Fővárosi Törvényszék büntetőbírája.” 

P. László ennek ellenére lefeküdt a padra.

A tanácsvezető bíró megkérte a büntetés-végrehajtás maszkos őreit, hogy ültessék fel, illetve orvost hívott a vádlotthoz. Közben ügyvédje és apja is próbálta jobb belátásra bírni. Míg a mentők jöttek, P. László támogatói a folyosón nekiestek Kovacsics Gábor ügyésznek, hogy miért emelt vádat a szerintük ártatlan fiú ellen. 

Az egyik középkorú nő egyébként a vádlott apját, idősebb P. Lászlót is leszúrta, amiért arra akarta rábeszélni a fiát, hogy fogadjon szót a tárgyaláson a bírónak, és ne csinálja a fesztivált. Társaival emlékeztették a sajtó képviselőit, hogy a nyomozás során kirendelt szakértő a videofelvételek alapján 170-175 centiméter magasnak becsülte a támadót, P. László magassága pedig 183 centiméter. Azt is állítják, tudják, ki volt a valódi elkövető: egy vajdasági fiú.

A mentősök távozása után a láthatóan ellenálló P. Lászlót a bv-sek lefogták, és visszavitték a büntetés-végrehajtási intézetbe. Mint kiderült, azért, mert nem hagyta magát megvizsgálni. Kalina József ekkor arról tájékoztatta a megjelenteket, 

elképzelhető, hogy a tárgyalást a börtönben, vagy pedig a vádlott távollétében folytatják.

P. László a korábbi tárgyalásokon sem kívánt érdemben védekezni, csak a lélekvándorlás tanáról szeretett volna beszélni, de arról a bíró nem hagyta. Édesapja most is hiába kérlelte, hogy segítsen bebizonyítani, hogy nem ő volt az elkövető. 

– Mit bizonyítsak be? – vetette oda flegmán ifjabb P. László az idősebbnek. 

FRISSÍTÉS: 

Délután kettő órára újra elővezették a vádlottat. A bírói tanács elnöke ekkor elmondta, eredetileg arra az elhatározásra jutott, hogy az eljárást ismétlődően akadályozó magatartása miatt kiutasítja P. Lászlót a tárgyalásról. Időközben azonban Cseterics Krisztián,

a vádlott ügyvédje kérelmezte, hogy engedélyezzék védencének a távolmaradást 

– így végül ennek adott helyt a törvényszék. A kettő között az a különbség, hogy előbbi esetben a vádlott semmiképpen nem vehetett volna részt a tárgyaláson, utóbbi viszont csak a megjelenési kötelezettséget szünteti meg – így ha P. László akar, elmehet a perére.

A hétfői tárgyalási nap hátralevő részében szakértő kirendeléséről határozott a bíróság. Mivel a vádlott apja és testvére is arról beszélt, hogy P. Lászlót szerintük bekábítószerezhették, és ezért tett korábban beismerő vallomást, Cseterics toxikológus orvos szakértő bevonását indítványozta. Az ügyészség szerint ez szükségtelen, de azt kérték, ha lesz szakértő, akkor legalább ne az legyen, akivel a védelem már egyeztetett. A bíróság végül a védő által megnevezett szakértő és Zacher Gábor együttes kirendeléséről döntött.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.