Lejárt a kilakoltatási moratórium: „lakásavatóval” tüntettek

Horváth Csaba László

Horváth Csaba László

2017. március 1., szerda 16:50, frissítve: szerda 20:30

A mai napon lejárt a téli kilakoltatási moratórium; az elhelyezés nélküli kilakoltatások ellen tartott tüntetést Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Budapesten A Város Mindenkié csoport. A civil szervezet tagjai a fővárosban a IX. kerületi önkormányzat előtt tiltakoztak, Ferencvárosról ugyanis nemrég lapunk írta meg, hogy a fideszes önkormányzati képviselők fillérekért jutottak felújított önkormányzati ingatlanokhoz. A Lakásavató címmel tartott demonstráción a résztvevők kartontáblákra rajzolva sorakoztatták fel az érintett kormánypárti politikusokat, s azt, hogy „piaci alapon” mennyiért kaptak lakást. 

 
Veres László, az előző önkormányzati ciklus fideszes képviselője a 90 négyzetméteres ingatlant 9,6 millió forintért vehette meg
 Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet
 

Mészáros László, a Fidesz–KDNP ferencvárosi képviselője például egy 63 négyzetméteres felújított lakást bérel havonta 68 ezer forintért, noha hasonló méretű és állapotú ingatlanokat körülbelül háromszoros áron lehet kivenni. A szintén fideszes Görgényi Máté a nagymamája nevén pályázva jutott egy 104 négyzetméteres önkormányzati lakáshoz havonta 118 ezer forintért. Veres László, az előző önkormányzati ciklus fideszes képviselője már meg is vásárolhatta az önkormányzattól azt a bérlakást, amelyben lakott. A 90 négyzetméteres ingatlant 9,6 millió forintért vehette meg. Szintén kirívóan olcsón, mindössze 8,7 millió forintért jutott egy 72 négyzetméteres lakáshoz a korábbi fideszes alpolgármester, Formanek Gyula lánya. Az olcsón osztogatott ingatlanok miatt egyébként azóta már a rendőrség nyomoz.

A Város Mindenkié csoport tagjai akciójukkal a politikusok és az önkormányzatok figyelmét kívánták felhívni a lakhatási válságra és arra, hogy ezreket fenyeget az utcára kerülés veszélye. Egyben követelték, hogy az önkormányzati bérlakásokba csak valóban rászoruló emberek költözhessenek. Továbbá hogy a meglévő lakásállomány egészét szociális alapon adják ki, beleértve az üresen álló ingatlanokat is. De azt is el szeretné érni a civil szervezet, hogy ne lehessen több önkormányzati lakást eladni, csak úgy, ha pótolják azokat. 

A kilakoltatási moratórium lejárta miatt az LMP is sajtótájékoztatót tartott a IX. kerületben. Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese közölte, hogy az LMP törvénnyel akadályozná meg a bérlakások kijátszását önkormányzati képviselőknek. Mint mondta, egy olyan törvényjavaslatot nyújtanak be, ami gátat vetne a bérlakásokkal való visszaéléseknek. Törvénybe iktatnák, hogy aki a vagyonpolitikai döntéseket meghozza vagy azokban részt vesz, az se maga, se családtagja, se cége számára ne szerezhesse meg a vagyont. A politikus hozzátette, az LMP javaslatot tesz arra is, hogy az alaptörvénybe bekerüljön a lakhatáshoz való jog. Schmuck Erzsébet továbbá azt is szorgalmazta, hogy az állam indítson bérlakásprogramot, illetve hogy a magáncsőd rendszerét úgy alakítsák át, hogy az sok ezer, kisebb adóssággal rendelkező adósnak is elérhető legyen.

 
Lakhatási válság
 Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet
 

Jancsó Andrea, az ellenzéki párt ferencvárosi képviselője pedig arról beszélt, hogy az elmúlt hónapokban megjelent információk rámutattak, hogy tarthatatlan a IX. kerületi bérlakásprogram. Ezért javaslatot tett arra, hogy a kerület vezetése törölje el a lakások értékesítésekor alkalmazott 50 százalékos kedvezményt, állítsa vissza a minőségi bérlakáscsere lehetőségét. Valamint azt is szorgalmazza, hogy Ferencváros hozzon létre egy pályázati alapot, amelynek forrásaiból a lerobbant önkormányzati lakások bérlői önerő hozzátételével felújíthassák az ingatlant.

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.