Lemond az egyház a józsefvárosi iskola fenntartásáról

Hutter Marianna

Hutter Marianna

2017. március 29., szerda 15:57, frissítve: szerda 16:32

Visszavonta a józsefvárosi Deák Diák Általános Iskola fenntartására vonatkozó szándéknyilatkozatát a görögkatolikus Hajdúdorogi főegyházmegye – tudta meg a Magyar Nemzet. Ez azt jelenti, hogy az intézmény állami kézben marad.

Az egyház döntése nem meglepő, miután tegnap az esetleges fenntartóváltásról szóló tájékoztatón egyértelművé vált: a szülők élesen elutasítják a lehetőséget, mondván, ők úgy szeretik az iskolát, amilyen az jelenleg. Emellett a józsefvárosi önkormányzat polgármestere, Kocsis Máté is azt kérte az egyháztól, „ne így, ne itt és ne most” próbáljanak meg iskolát átvenni a kerületben.

Az egyház lapunknak eljuttatott közleményében azt is jelezte, közölték a döntést az érintett Belső-Pesti Tankerületi Központ vezetőjével, Tolnai Mariannával, illetve az iskola igazgatójával, Farczádi Bencze Tamással.

Lapunk kedden számolt be arról, hogy két nyolcadik kerületi állami iskola fenntartását is átvenné egy-egy egyház, ám az érintett gyermekek szüleit aggasztja, hogy egyelőre nem sok konkrét információt tudni a részletekről. A másik érintett egyház a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa, amely a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola fenntartója szeretne lenni.

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.