Lemond magyar állami kitüntetéséről a Nobel-békedíjas író

NT

2012. június 18., hétfő 21:46

A Nol.hu információi szerint egy Kövér Lászlónak címzett levélben mond le magas magyar állami kitüntetéséről Elie Wiesel magyar származású Nobel-békedíjas író. Az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke hétfőn az MTI-nek megerősítette, hogy az író június 7-ei keltezéssel levelet küldött Kövér Lászlónak, amelyben jelezte, hogy lemond az államfőtől 2004-ben kapott kitüntetéséről. A levélre a házelnök szerdán válaszol – közölte Veress László.

A hírportál tájékoztatása szerint a levélben az áll, megdöbbenéssel és felháborodással értesült arról, hogy a magyar Országgyűlés elnöke is részt vett a szerinte nyilas eszméket valló erdélyi író, Nyirő József újratemetési kísérletében.

Mint ismert, a külföldi emigrációban elhunyt Nyirő József pünkösdhétfőre tervezett újratemetése azért maradt el, mert Székelyudvarhely RMDSZ-es polgármestere hibásan töltötte ki a temetést engedélyező nyilatkozatot. Bunta Levente a Hír TV Célpont című műsorában elismerte, hogy a román hatóságok nyomást gyakoroltak rá az ügyben: Hargita megye prefektusa azt üzente neki, hogy „megtáncoltatja”, míg Victor Ponta azt közölte, hogy jól járt el a végén. A hatóságok mindent megtettek az újratemetés ellehetetlenítésére. A rendőrök Lukács Csabát, az esemény sajtófőnökét is feltartóztatták, kábítószer birtoklásának gyanújával.

Erdélyi látogatásán Kövér László úgy nyilatkozott: a magyar–román viszonyt terhelő vitákat nem ő provokálta ki, hanem a román kormányváltásra vezethetők vissza. A házelnök a Nyirő-vitát a román kormányváltás számlájára írta, rámutatva hogy a szervezők a korábbi, néppárti kabinetet már hónapokkal korábban tájékoztatták terveikről, és Bukarest semmilyen kifogást nem emelt.

Írásában a magyar zsidó származású amerikai író kitér azokra a „nyugtalanító hírekre”, amelyek szerint Magyarországon köztereket neveznek el Horthy Miklósról, rehabilitálják Wass Albertet, illetve a világháborús „fasiszta” kormánnyal együttműködő más közéleti szereplőket, és a tanrendbe kerülnek a „szélsőjobboldali” eszméket hirdető szerzők.

Az MTI washingtoni tudósítójának megkeresésére Elie Wiesel titkársága is megerősítette, hogy az író levelében lemondott a kitüntetésről. Wiesel 2004-ben Mádl Ferenc köztársasági elnöktől vette át a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.