Lendvai „nőpolitikai mondandót sürget” és veszélyeket lát

MNO,

2009. december 11., péntek 11:50

Lendvai Ildikó szerint a gazdasági világválság felhívta a figyelmet arra, hogy a pártok programjában szükség van nőpolitikai mondandóra.
Az MSZP elnöke a Baloldali Feminista Hálózat konferenciáján pénteken Budapesten közölte: tisztességes pártnak kell rendelkeznie nőpolitikai mondanivalóval, és ő arra törekszik, hogy az MSZP ilyen párt legyen. A nőpolitikai mondanivaló nem szakítható el az általános emancipációs mondanivalótól – hangsúlyozta. Szerinte ha külön van például aranyoskodó, ifjúsági és női kiadása egy programnak, az konzerválja azt, ami ellen fel kellene lépni, és nem emancipál.

A pártelnök szerint a gazdasági világválság felhívta a figyelmet arra, hogy a pártok programjában szükség van nőpolitikai mondandóra. A témák közé sorolta a negyven-ötven feletti nők kiszolgáltatottságát a munkaerőpiacon, a kisgyermekes anyák, illetve a szürkegazdaságban foglalkoztatott nők problémáit.

Lendvai szerint válság idején két oldalról leselkedik veszély az emancipációra. A válság egyrészt mindig felszabadítja az előítéleteket a gyengébbekkel szemben, legyenek azok cigányok, szegények vagy a nők, másrészt a válság okozta biztonságvágy jogos igényére konzervatív, rendpárti válasz születik, vagyis „mindenki a helyére, nők a konyhába”.

A pártelnök szerint a jogos biztonság igényére kétfajta válasz létezik: a jogkorlátozó és egy jogkiterjesztő, emancipációs válasz. A politikus a második válasz megtalálását sürgette.

Alföldi Andrea feminista történész az „új Szálasi-nemzedékről” úgy fogalmazott: ma a félelem társadalma lettünk, gyáva demokraták. Szomorú és megbocsáthatatlan bűn minden egyes magyar demokratának, hogy nem tudta karanténba zárni őket – tette hozzá.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.