Lengyel professzorok is írtak Orbánnak a CEU-ügyében

2017. április 12., szerda 06:54, frissítve: szerda 08:40

Félszáznál is több, az ország meghatározó egyetemein vagy külföldön oktató lengyel dékán, professzor és egyetemi tanár fogalmazott meg levelet a múlt héten Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek címezve – adta hírül a Gazeta Wyborcza.

A cikk először röviden összefoglalja a hétvégi tüntetéshez vezető eseményeket – a résztvevők számát 70 ezer főben adva meg –, majd kitért arra: a CEU-t érintő törvény akkor lép életbe, ha Áder János hétfőn aláírja. Ezzel kapcsolatban a cikk szerzője lapunkra hivatkozva azt állítja: ez már előre eldöntött tény – ez az állítás be is igazolódott.

A lengyel professzorok levelében egyebek között a következők olvashatók:

„Mi, a levelet aláíró lengyel történészek és társadalomtudósok mély szomorúsággal értesültünk a kormány által a magyar parlament elé terjesztett törvénytervezetről. […] Mint oktatási és tudományos intézmény a Közép-európai Egyetem a világ legjobb felsőoktatási intézményei egyikének számít.

Számosan közülünk abban a megtiszteltetésben részesülhettünk, hogy előadóként, hallgatóként vagy csak konferenciák résztvevőjeként elidőzhettünk a CEU-n. Minden esetben a CEU-t meghatározó tudományos aktivitás és az intellektuális odaadás kivételes hangulatának a hatása alá kerültünk. Ez számos remek ötlet, tudományos projekt és eredmény formájában gyümölcsözött. Mint oktatási intézmény a CEU kivételes sikert ért el a különféle nemzetek hallgatóinak találkozóhelyeként, és a legmagasabb szintű képzést kínálva számukra. A történettudomány területén a CEU élen járt a különféle nemzetközi intellektuális együttműködésekben, melyek eredeti kutatásokat eredményeztek a közép- és az újkor területén […].

Tekintetbe véve a kölcsönös magyar–lengyel kapcsolatok jelentőségét a szellemi élet területén, meg vagyunk döbbenve azon, hogy épp egy olyan intézmény bezárása a cél, mely jelentősen hozzájárul a lengyel–magyar kapcsolatokhoz […].”

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.