Lengyel professzorok is írtak Orbánnak a CEU-ügyében

Szathmáry István Pál

Szathmáry István Pál

2017. április 12., szerda 06:54, frissítve: szerda 08:40

Félszáznál is több, az ország meghatározó egyetemein vagy külföldön oktató lengyel dékán, professzor és egyetemi tanár fogalmazott meg levelet a múlt héten Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek címezve – adta hírül a Gazeta Wyborcza.

A cikk először röviden összefoglalja a hétvégi tüntetéshez vezető eseményeket – a résztvevők számát 70 ezer főben adva meg –, majd kitért arra: a CEU-t érintő törvény akkor lép életbe, ha Áder János hétfőn aláírja. Ezzel kapcsolatban a cikk szerzője lapunkra hivatkozva azt állítja: ez már előre eldöntött tény – ez az állítás be is igazolódott.

A lengyel professzorok levelében egyebek között a következők olvashatók:

„Mi, a levelet aláíró lengyel történészek és társadalomtudósok mély szomorúsággal értesültünk a kormány által a magyar parlament elé terjesztett törvénytervezetről. […] Mint oktatási és tudományos intézmény a Közép-európai Egyetem a világ legjobb felsőoktatási intézményei egyikének számít.

Számosan közülünk abban a megtiszteltetésben részesülhettünk, hogy előadóként, hallgatóként vagy csak konferenciák résztvevőjeként elidőzhettünk a CEU-n. Minden esetben a CEU-t meghatározó tudományos aktivitás és az intellektuális odaadás kivételes hangulatának a hatása alá kerültünk. Ez számos remek ötlet, tudományos projekt és eredmény formájában gyümölcsözött. Mint oktatási intézmény a CEU kivételes sikert ért el a különféle nemzetek hallgatóinak találkozóhelyeként, és a legmagasabb szintű képzést kínálva számukra. A történettudomány területén a CEU élen járt a különféle nemzetközi intellektuális együttműködésekben, melyek eredeti kutatásokat eredményeztek a közép- és az újkor területén […].

Tekintetbe véve a kölcsönös magyar–lengyel kapcsolatok jelentőségét a szellemi élet területén, meg vagyunk döbbenve azon, hogy épp egy olyan intézmény bezárása a cél, mely jelentősen hozzájárul a lengyel–magyar kapcsolatokhoz […].”

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.