Lévai Katalin kiesett Zuglóban: a Fidesz íveiről másolta az aláírásokat

2018. március 8., csütörtök 16:15, frissítve: péntek 09:47

Nem lehet jelölt Lévai Katalin Zuglóban, miután a helyi választási bizottság elutasította a nyilvántartásba vételét. Lévai ajánlóíveit összevetették a Fidesz jelöltjének íveivel, és sok esetben teljes volt az egyezőség – írta meg az Index. A volt MSZP-s miniszter és EP-képviselő ma már a Lendülettel Magyarországért nevű új párt elnökeként indult volna a választáson, de a zuglói honlapra is feltöltött határozat indoklása szerint azt találták: 27 esetben tételesen egyezik az ajánlások sorrendje a Fidesz-jelölt és Lévai Katalin ajánlóívein. Mivel Lévai eleve csak 505 ajánlással rendelkezett, az érvényes ajánlásainak száma 500 alá csökkent, így nem vették nyilvántartásba. A politikus azzal védekezett, hogy az ajánlóívek adataival az ívek leadása után történtek a manipulációk. Azt egyelőre nem tudni, hogy miként kerültek Lévaihoz a Fidesz ajánlásai.

A volt MSZP-s miniszter február elején jelentette be, hogy pártja indul az április 8-ai választáson. Főleg olyan fővárosi választókerületben indulnának, ahol négy éve nagyon szoros volt az eredmény a baloldali és a kormánypárti jelölt között. Így ha nem lépnek vissza, érdemben befolyásolhatják egy-egy mandátum sorsát. Négy éve a baloldali összefogás jelöltje a XIV. kerületben közel 2000 szavazattal legyőzte a fideszes Papcsák Ferencet, és ez most is nyerhető választókerületnek számít az ellenzék számára. A Lendülettel Magyarországért főleg a nyugdíjas szavazókra számít a programja alapján.

A helyi választási bizottság további hat párt jelöltjét utasította vissza, köztük a MIÉP, a Kell az Összefogás és a Közös Nevező 2018 versenyzőjét. Közös jellemzőjük, hogy a leadott ajánlásoknak mintegy fele volt csak érvényes, a többi elfogadhatatlan. Zuglóban amúgy Karácsony Gergely a polgármester, aki az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.