Levélben voksolnak majd a határon túliak

WA

2012. május 21., hétfő 19:42, frissítve: hétfő 19:44

A fideszes Gulyás Gergely szerint akár még az első félévben, de legkésőbb az őszi ülésszak kezdetéig benyújtják a választási eljárásról szóló törvényt, amely tartalmazza a külhoni magyarok levélben történő szavazásának lehetőségét is – nyilatkozta a kormánypárti politikus hétfőn az MTI kérdésére.
Május 9-én újabb felvidéki magyarok fordulnak a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához szlovák állampolgárságuk elvesztése miatt. A Magyar Nemzet megírta, amennyiben megalapozottnak találják a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok panaszát, akkor az Európai Unió kötelességszegési eljárást indíthat Szlovákiával szemben a magyar kettős állampolgársági jogszabály elleni Fico-féle törvény miatt.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes még április 17-én azt közölte: Magyarország nemzetközi jogi lépéseket tesz, ha a Fico-kormány a bejelentett tervek szerint módosítja a kettős állampolgárságról szóló törvényt. Ismert, Robert Fico közlése szerint kormánya úgy akarja megváltoztatni a törvényt, hogy ne „károsítsa” azokat a szlovák állampolgárokat, akik kérvényezik egy másik ország állampolgárságát, és azáltal elvesztik a szlovák állampolgárságukat, de – mint Fico kijelentette – Magyarország tekintetében a törvénynek továbbra is érvényesnek kell maradnia.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Chicagóban, helyi magyarok előtt tartott beszédében közölte: hamarosan megszületik az a törvény, amely lehetővé teszi, hogy levélben is szavazhassanak a kettős állampolgárok a magyar parlamenti választáson. A kormányfő arra biztatta a mintegy 300 jelenlévőt, hogy – „most, hogy a magyar állampolgárság hátszele végigfúj a magyarlakta területeken” – azok, akik nem honosításra várnak, hanem egész egyszerűen csak korábban nem folyamodtak a magyar állampolgárságot biztosító dokumentumért, tegyék ezt meg. Ennek lesz jelentősége, mert így részt vehetnek majd a magyar nemzet legfontosabb döntéseiben, így a parlamenti választáson is.

Gulyás Gergely kifejtette: a kérdést a választási eljárásról szóló törvény rendezi majd. Jelen pillanatban az 1997. évi törvény van érvényben, de ehelyett az új választójogi rendszerhez igazodva új jogszabályt kell alkotni és elfogadni még az idei évben.

A javaslat benyújtásáról azt mondta: erre még akár az első félévben is sor kerülhet, de legkésőbb az őszi ülésszak kezdetéig. A kormánypárti politikus megjegyezte: az nyilvánvaló volt, hogy a határon túli magyarság esetében meg kell teremteni a levélben való voksolás lehetőségét, különben ott nem bonyolítható le a választás.

Ezzel kapcsolatban nincs vita – hangsúlyozta, hozzátéve: alternatív megoldásként elvi szinten felmerülhetne a követségeken és a konzulátusokon történő voksolás is. Magyarországnak azonban kevés követsége, illetve konzulátusa van, és az ide való utazás rendkívül alacsonnyá tenné a részvételt. Az interneten való szavazásnál pedig olyan biztonsági kockázatokat látott, amelyeket, mint mondta, nem biztos, hogy megnyugtatóan ki lehet küszöbölni.

Gulyás Gergely kitért arra, hogy a témában ötpárti egyeztetést kezdeményezett a Fidesz frakcióvezetője, amin a két kormánypárti frakció mellett csak a Jobbik képviseltette magát. Az MSZP és az LMP ezt bojkottálja, és ezt követően fogalmaz meg elvárásokat – jegyezte meg a kormánypárti politikus, aki szerint lényegesen egyszerűbb lenne, ha részt vennének az egyeztetéseken, és ott mondanák el észrevételeiket.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.