Levelet kaptak a fideszes önkormányzatok, hagyják ott Gémesiéket

Lőrincz Tamás

2017. május 29., hétfő 05:47, frissítve: hétfő 13:39

Levélben „javasolták” a fideszes vezetésű önkormányzatoknak, hogy lépjenek ki a Gémesi György vezette Magyar Önkormányzatok Szövetségéből (MÖSZ) – értesült a Magyar Nemzet. A levélhez a kiváláshoz szükséges formanyomtatványt, valamint egy jogi útmutatót is csatoltak, így az önkormányzatoknak ezek felkutatásával sem lesz dolguk.

Az indoklás szerint a MÖSZ addig tudott hatékony munkát végezni, amíg pártsemlegesen, valóban az egész önkormányzati szektor érdekeit képviselte. „Azzal, hogy a szövetség elnöke egy új ellenzéki párt elnökeként lépett színre, az önkormányzati szövetség is óhatatlanul a napi pártpolitikai küzdelem részévé vált. Ezzel a lépéssel sérült a szövetség függetlensége, aminek egyenes következménye, hogy a jövőben már nem tudja hatékonyan ellátni a szektori érdekképviseletet” – áll a küldeményben. Az érvelés azért is furcsa, mert a többi, jelenleg is működő önkormányzati szövetséget is politikusok vezetik, az azokból való kilépést viszont nem sürgetik. A Megyei Jogú Városok Szövetségét Szita Károly, a Fidesz kaposvári polgármestere, míg a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségét (TÖOSZ) a Somogy megyei Tab kisvárosának szintén kormánypárti polgármestere irányítja.

Azt egyelőre nem tudni, hogy honnan érkezett a levél, a lapunk birtokába került változat ugyanis aláírás nélkül javasolja a kilépést. A hozzá csatolt útmutató szerint a kilépési nyilatkozatot „érdemes” visszajuttatni Gémesi Györgynek címezve, a MÖSZ címére.

Információink szerint több önkormányzat már engedett is a kérésnek, Budapest V. kerülete például a múlt héten rendkívüli ülésen szavazta meg a kilépést, de hasonlóan döntött a IX. kerület is. – Ferencváros képviselő-testülete is sürgősséggel fogadta el a javaslatot, pedig teljesen indokolatlan volt a sietség. Ebből is látszik, hogy politikai döntés született – mondta lapunknak Jancsó Andrea, a IX. kerület képviselő-testületének LMP-s tagja. Szerinte a MÖSZ-ben ülő polgármesterek többsége is valamely párt tagja, így a pártsemlegesség kívánalma „egyértelműen cinikus érv”.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

– A Magyar Önkormányzatok Szövetségét nem rengeti meg, hogy kilépnek a fideszes vezetésű települések, jelenleg ugyanis a tagok közül mindössze 10 százalékra tehető azoknak az önkormányzatoknak a száma, amelyeket kormányközeli politikusok vezetnek. Ez azt jelenti, hogy a 450-500 tagtelepülésből nagyjából 40-50 válhat ki – mondta lapunknak Gémesi György. – Lépjenek ki, nincs ezzel semmi gond – fogalmazott, megjegyezve, hogy a MÖSZ a legkeményebb érdekérvényesítő szövetség. – Én vagyok az egyetlen, aki ki merte nyitni a száját az előző kormány idején is és most is – mondta.

A gödöllői polgármester szerint a kormánypárti politikusok mindent megtesznek annak érdekében, hogy ellehetetlenítsék: hol Gödöllőn támadják polgármesterként, hol a nemrégiben létrehozott pártja, az Új Kezdet vezetőjeként. – Most éppen az általam vezetett szövetséget szeretnék tönkretenni – tette hozzá.

Gémesi György idén márciusban jelentette be, hogy több hónapos előkészítés után pártot alapít Új Kezdet néven. A politikus akkor arról beszélt, hogy a márciusi ifjakhoz hasonlóan forradalmat kell csinálni. Mint mondta, „nem fegyverrel vívottat, nem fülkeforradalmat, hanem a józan ész forradalmát”. Úgy látja: nagyon sok a kiábrándult, ezért azzal számol, hogy körülbelül nyolcszázezer-egymillió politikailag aktív ember lehet, aki szívesen szavazna, de a mostani kínálatból senkit nem tud elfogadni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.29.

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Hazánk riasztó mértékű kettéosztottságáról mesél országszerte a tűzifa

A politikusok tulajdonképpen azzal büszkélkednek, hogy a hozzájuk tartozó falvakban mennyi szegény ember él.

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.