Lex CEU: ősz előtt már biztosan nem lesz döntés

2017. június 28., szerda 05:24, frissítve: szerda 12:35

Várhatóan csak a nyári szünet után, ősszel dönt az Alkotmánybíróság (AB) arról a beadványról, amelyben ellenzéki pártok támadták meg az április elején elfogadott lex CEU-t, azaz a felsőoktatási törvény módosítását – tudtuk meg. Ez az a jogszabály, amit több neves szervezet és alkotmányjogász – például a Bibó István Szakkollégium vagy épp Sólyom László volt AB-elnök és államfő – véleménye ellenére Áder János köztársasági elnök aláírt, így hatályba is lépett. Utólagos normakontrollra ugyan volt lehetőség, csakhogy ebben az esetben semmiféle határidő nem köti az AB-t (előzetes normakontrollnál 30 napja lett volna a testületnek), ráadásul a jogszabály így hatályba lépett. Mivel az AB nyári szünete július közepén kezdődik és augusztus végéig tart, őszig szinte bizonyosan várni kell a testület határozatára.

Közben a Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, amellyel a testület megtagadta a Demokratikus Koalíció CEU-ügyben benyújtott népszavazási kérdésének hitelesítését. A Kúria megalapozatlannak találta az ellenzéki párt felülvizsgálati kérelmét, mert a bíróság szerint az NVB döntése érdemben helyes volt, bár annak indoklásával nem értett egyet.

 

A lex CEU ügyében egyébként több más népszavazási kezdeményezést is benyújtottak, amelyek hitelesítését kivétel nélkül megtagadta a Patyi András vezette NVB.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.06.28.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.