Listája van a Jobbiknak arról, hol laknak a menekültek

2018. január 31., szerda 19:43, frissítve: csütörtök 07:30

Nyilvánosságra hozta a Jobbik azoknak a településeknek a listáját, ahol bevándorlók, menekültek vagy oltalmazotti státuszban lévők élnek.

Az ellenzéki párt közérdekűadat-igénylésére, jellemzően kisebb települések jegyzői adtak ki adatokat, megyeszékhelyek nem. A bemutatott lista 17 települést tartalmaz az ország minden részéről – ezekben összesen 457 befogadott él. Vannak települések, amelyek már több mint tíz éve befogadtak egy-egy menekültet – írja honlapján a Hír TV.

A Jobbik közérdekűadat-igénylésére a többi településnek még egy napja maradt válaszolni.

„Nemcsak ezt van joguk tudni a magyar embereknek, hanem azt is, hogy ezek a migránsok miből élnek, hogy dolgoznak-e és hogy szabadon mozoghatnak-e. Már csak azért is, mert tudjuk, hogy igen sok bűncselekmény derült ki nemrégiben, amit migránsok követtek el Magyarországon” – mondta el sajtótájékoztatóján Hegedűs Lórántné, a párt országgyűlési képviselője.

Jog és kockázat

A települések azonosítása kétélű fegyver: a lakosságnak valóban joga lehet megtudni, hogy hány befogadott él településén, ráadásul rámutat a kormányzati propaganda hazugságára is.

Hiszen a migránsellenes kampány csúcsán derült ki, hogy az elmúlt években 2300 menekültet fogadott be a magyar kormány különösebb hírverés nélkül.

A migránsbűnözés listázással összekötött emlegetése azonban csak tovább gerjesztheti a Magyarországon amúgy is mesterségesen szított idegenellenességet.

Elég, ha az őcsényi esetre gondolunk, amikor oltalmazott státuszú, államilag befogadott nők és gyerekek szálltak volna meg egy panzióban: az érkezésük miatt rémült és feldühödött lakók szinte meglincselték a panzió vezetőjét, kiszúrták autójának kerekeit is.

Erre mondta később azt Orbán Viktor, hogy az őcsényiek határozottan és érthetően fejezték ki véleményüket.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.