LMP: Kifizetőhelyként működnek a kereskedőházak

MNO

2016. június 30., csütörtök 17:50

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) havi apanázst ad a kormányzat levitézlett embereinek – vélte közleményében az LMP. A DK azt akarja, hogy a kormány bontsa fel a „haveri szerződéseket” a szervezettel, míg az MSZP úgy véli, a külügyminisztérium felügyelete alá tartozó állami cég ugyanúgy közpénzből fizeti ki a fideszes rokonokat és barátokat, mint a jegybanki alapítványok. Az MNKH tudatta: a Magyar Nemzeti Kereskedőház közel 40 országban képviseli sikeresen a magyar kis- és középvállalatokat.

Szijjártó Péter minisztériuma zavaros választ adott a zöldpárt azon kérdésére, melyben a közpénzből működő kereskedőházak költségvetéséről és címéről érdeklődött – közölte Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese. „Mára azonban a titkolózás oka is egyértelmű: a tanácsadói szerződésekből kiderült, hogy a kereskedőházaknak egy célja van, hogy kormányzati kifizetőhelyként működjenek” – közölte a politikus az MTI szerint.

A milliárdokból működő kereskedőházakra vonatkozó írásbeli kérdés látható zavart keltett a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, Szijjártó Péter tárcája mintha egyszerűen nem lenne tisztában a részletekkel – hangsúlyozta Schmuck, hozzátéve: így fordulhatott elő, hogy hét kirendeltség címére és a cégek tisztségviselőire vonatkozóan a külföldi cégnyilvántartásokhoz irányítanák az LMP-t, holott azokat magyar vállalatok üzemeltetik.

„A titkolózást azonban sajnálatos módon érthetővé teszik azok a sajtóhírek, amelyek szerint a KKM felügyelete alatt működő Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. kormányzati szereplők rokonait és bizalmasait pénzeli. Miközben a kormány keleti nyitás programja romokban hever és a célországok többségével csökkent a kereskedelmi forgalmunk, a Nemzeti Kereskedőház havi apanázst ad a kormányzat levitézlett embereinek” – írja Schmuck Erzsébet.

Rokonok és barátok

Eközben Mesterházy Attila, a a külügyi bizottság tagja közölte: a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. külkereskedelmi sikereiről nem sokat hallottunk az elmúlt években, viszont sajtóhírek alapján úgy tűnik, a külügyminisztérium felügyelete alá tartozó állami cég ugyanúgy közpénzből fizeti ki a fideszes rokonokat és barátokat, mint a jegybanki alapítványok.

Bár már több mint 4 millió magyar él a létminimum alatt, a fideszes rokonok és barátok nem maradnak az út szélén – hangsúlyozta, hozzátéve: „tavaly ősz óta tudjuk, hogy a kormány közel 160 minisztériumi tanácsadója több mint egymilliárd forintot visz haza évente, de ma már az is látszik, hogy a minisztériumi háttérintézmények is fideszes tanácsadók hadának garantálnak milliós jövedelmet”.

Mint írják, a fideszes tanácsadók végtelenül hosszú listája arra utal: ők valószínűleg kizárólag arról adnak tanácsot, hogy kikkel kellene még szerződést kötnie a kormánynak. Az egészségügy, az oktatás vagy a gazdaság állapotán ugyanis egyáltalán nem látszik meg a tevékenységük – emelte ki.

„Haveri szerződések”

A Magyar Nemzet írta meg, hogy fideszes pártkatonák kapnak milliós összegeket a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-től – a milliós fizetést kapók között van Matolcsy György rokona, Giró-Szász András volt kormányszóvivő bizalmasa, Nógrádi György menekültellenes álszakértő és számos jelenlegi és volt fideszes képviselő – idézte fel közleményében Kerék-Bárczy Szabolcs.

„Így már érthető, hogy az Európai Bizottság részletes kimutatása szerint a magyar külkereskedelem az egyik leggyengébb a régióban. Eszerint Magyarországnak ma már akkora világpiaci részesedése sincs, mint 2004-ben, holott a Gyurcsány-kormány alatt még onnantól is éveken át emelkedett a magyar gazdaság világpiaci befolyása. Ez a következménye annak, hogy a Fidesz kormányzás helyett a saját pártkatonáit pénzeli, akik láthatóan a világ legrosszabb tanácsadói, ha csinálnak egyáltalán valamit” – vélekedett.

A DK szerint a kereskedőházak is a Fidesz kifizetőhelyei lettek. A párt azt követeli a kormánytól, hogy bontsa fel a „haveri szerződéseket” a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-nél. Véleményük szerint „a fideszes rokonoknak ideje lenne piaci munkahelyeken elhelyezkedniük, ne higgyék, hogy felsőbbrendűek a becsületesen dolgozó magyaroknál. A DK úgy véli: az, hogy a magyar külkereskedelem a 12 évvel ezelőtti szintet sem éri el, bizonyítja, hogy a fideszes rokonok nem munkáért vagy hozzáértésért, hanem a két szép szemükért kapják az állami milliókat.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Fidesz azzal vágott vissza, hogy 2010 előtt negatív külkereskedelmi egyenleg volt jellemző Magyarországra, most azonban nem ez a helyzet. „A Magyar Nemzeti Kereskedőháznak jelentős a szerepe abban, hogy rekordra emelkedett a magyar export és a külkereskedelmi többlet. A kereskedőház mára közel 40 országban képviseli sikeresen a magyar kkv-kat, összesen 12 iparágban. A kereskedőház már több száz magyar cégnek biztosított külföldi megjelenési lehetőséget, és csak 2015-ben több mint 1500 konkrét üzleti lehetőséget nyújtott az exportképes hazai cégek számára” – írják.

„Elengedhetetlen”

Az MNKH lapunkkal azt közölte: természetes, hogy a több kontinensre kiterjedő, összesen 12 iparág professzionális nemzetközi képviseletéhez szükséges külső szakértők felkérése, alkalmazása. „A megnevezett szakemberek számos olyan feladatot látnak el, melyekhez szakmai tapasztalatuk, nemzetközi kapcsolatrendszerük elengedhetetlen” – emelték ki.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.