Lökdösődés, fejbe vágás: botrányba fulladt a migránsokkal riogató fideszes akció

2018. március 6., kedd 14:30, frissítve: szerda 07:29

A főváros XVI. kerületében a Fidesz a választásokra fordulva ismét leporolta azt a pletykát, miszerint az ellenzék – főként Vajda Zoltán, az Együtt helyi politikusa – migránsokat akarna befogadni a régi Ikarus-gyár területére. Szatmáry Kristóf, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Kovács Péter polgármester keddi közös sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a kormányhoz fordulnak a régi gyár köztulajdonba vételét kérve. A gyártelep jelenlegi tulajdonosa csődbe került, a kerületi Fidesz felgyorsítaná a tulajdonosváltást, ami szerintük előbb-utóbb úgyis bekövetkezne, biztosítva, hogy "még véletlenül se lehessen, hogy ide migránsokat telepítenek be".

 
Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet
 

A sajtótájékoztatóra meghívták az egyik kerületi civil szervezet – nyugdíjas korúakból álló – különítményét, akik meglehetősen vehemensen tiltakoztak a migránsok híresztelt befogadása ellen. A szervezet nevében Törley Mária arról beszélt, hogy ha most nem tesz semmit a lakosság, akkor „huszonöt év múlva itt kussolhatunk, különben elvágják majd a torkunkat”. – Nem akarom a gyerekeimet, az unokáimat csadorban látni, mert aki iszlám hitű, azoknak elsősorban a zsidó és keresztény hitűek az ellenségei, akiket el kell pusztítani és akkor juthat a mennyországba – fogalmazott a teljesen a kormánypropaganda hatásába került, rettegő nő. 

– Aki segítséget kér az kopogtat, és nem baltával jön kéregetni, és nem akarja megerőszakolni a jó pontért a mennyországba a 13 éves kislányt – folytatta Törley Mária, aki itt már nem erőszakos migránsokról, hanem általában az iszlám hívőkről beszélt.

A sajtótájékoztató végén Vajda Zoltán is megjelent, aki a fideszes politikusok mondandóját megakasztva jelezte, hogy az őt ért valótlan híresztelés miatt feljelentést tett. Ekkor az idős „civil” társaság tagjai erősen lökdösni kezdték Vajdát, a kezükben lévő zászlók rúdjával a fejére is suhintottak (komoly sérülést nem okoztak). Vajda Zoltán mellett a Szatmáry Kristófot kérdező Index újságíróját is inzultálták.

Szatmáry és Kovács sokáig nem avatkozott közbe, csak miután már alapos "puhításon" ment át az inzultálást tűrő Vajda – a képviselő végül karon fogva rángatta el az egyik idős úrt, aki még közben is fenyegetően kiabált Vajda felé.

A botrányba fulladt sajtótájékoztatón a gyár előtti parkolóban fel-alá járva kérdezgettük Szatmáry Kristófot, hogy miért kell pletykákra építve migránsok bejelentésével kampányolni, miközben bevándorlók befogadásáról csak a kormány dönthet. Azonban a képviselő a válaszadást megkerülve csak azt ismételgette, hogy ők azt szeretnék megakadályozni, hogy a következő két-három évtizedben a kerületbe migránsok kerüljenek.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.