Lopás miatt felfüggesztik egy kamupárti jelölt mentelmi jogát

MN

2018. március 23., péntek 16:10, frissítve: péntek 16:50

Felfüggesztette Lendvai Bátor Zsolt (Tenni Akarás Mozgalom) képviselőjelölt mentelmi jogát pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) – írja az MTI.

A beszámoló szerint Lendvai Bátor Zsoltot Hajdú-Bihar megye 3-as választókerületében vették nyilvántartásba képviselőjelöltként az április 8-ai országgyűlési választásra.

Az Országgyűlésről szóló törvény rendelkezései szerint a képviselőjelöltet is megilleti a mentelmi jog.

Lendvai Bátor Zsolt mentelmi jogának felfüggesztését a Nyíregyházi Járásbíróság kezdeményezte, mert a jelölt ellen lopás és kiskorú veszélyeztetése miatt büntetőeljárás van folyamatban, amelyet a képviselő-jelöltség jogerőre emelkedésekor fel kellett függeszteni.

Az NVB értesítette a döntésről a jelöltet, aki az ülésen azt kérte, a bizottság tartsa fenn mentelmi jogát.

A testület 13 igen, 6 nem szavazattal felfüggesztette Lendvai Bátor Zsolt mentelmi jogát, figyelemmel arra, hogy a büntetőeljárás tárgyát képező cselekmény az idei országgyűlésiképviselő-választás kiírása előtt történt, és a büntetőeljárás nem áll összefüggésben a választási eljárással.

Az NVB határozata ellen jogorvoslatnak nincs helye.

A Tenni Akarás Mozgalom neve ismeretlenül cseng politikai berkekben, nagy a valószínűsége, hogy csak a busás haszon miatt indultak a választáson, hiszen attól függően hány jelöltet indítanak, akár országos listát is állíthatnak. Vagyis minden bizonnyal olyan pártról lehet szó, amely csupán a kampánytámogatásra utazik. A mozgalom országos listát is állított, amely azt is jelenti, hogy 149,25 millió forint kampánytámogatást kapnak. Ráadásul a kampányfinanszírozási törvény szerint minden egyéni jelölt jogosult egymillió forintos támogatásra is.

Másodszorra is

A befolyással üzérkedés miatt indult büntetőügyben is felfüggesztették Szepessy Zsolt (Összefogás Párt) képviselőjelölt mentelmi jogát, amelyet már március 12-én egy másik ügyben, a számvitel rendjének megsértése miatt folyó büntetőeljárásban is felfüggesztettek.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.